beiktatás

2021.09.19. 11:29

Nagy lendülettel kezdte el a munkát a szállási lelkész házaspár

Beiktatták hivatalába Pálinkás Gyulát és Pálinkásné Balogi Beátát. A szabadszállási lelkipásztorokat Bán Béla, a Bács-Kiskunsági Református Egyházmegye esperese iktatta be a szabadszállási lelkészi szolgálatba. A lelkész házaspárt Darabos József polgármester, dr. Salacz László országgyűlési képviselő, valamint Holczmann Mihály, a gyülekezet gondnoka köszöntötték. A lelkészbeiktató istentiszteleten Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét.

Gulyás Sándor

Pintér Gyula (balra) kunszentmiklósi református lelkipásztor áldást kér Pálinkás Gyula és felesége, Pálinkásné Balogi Beáta szolgálatára a beiktatási ceremónián

Fotó: Gulyás Sándor

Pálinkás Gyula és felesége, Pálinkásné Balogi Beáta tavaly szeptemberben kerültek Szabadszállásra, Máté Sándor és Máté Sándorné Magyar Emese utódjaként. Korábban a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Milotán teljesítettek szolgálatot.

– A szolgálatot Debrecenben mint diákvezető, azaz „senior” kezdtem segédlelkészként, két évvel később pedig Törökszentmiklóson szolgáltam hitoktatóként, illetve Fegyverneken, mint missziói lelkipásztor. Feleségem a segédlelkészi évét Törökszentmiklóson töltötte. Három év nagykunsági szolgálat után kerültünk Milotára, illetve mellette az uszkai és a magosligeti gyülekezetekbe. Szabadszállásra Holczmann Mihály hívott bennünket. A helyi református egyházközség presbitériumának gondnoka a Reformátusok Lapjában megjelent cikk kapcsán figyelt fel ránk, majd hívott meg vendégszolgálatra. Tizennégy év szolgálat után nem volt egyszerű meghozni a döntést, mivel erősen kötődtünk a milotai, uszkai, magosligeti gyülekezetekhez és a szülőföldhöz egyaránt. Egy év távlatából viszont azt kell mondanom, megérte.

Szabadszálláson otthonra leltünk, kiváló emberi kapcsolatokat sikerült kialakítanunk, a gyülekezet és a település részéről elfogadást kaptunk és nyitottságra leltünk.

Nem volt alapja annak a riogatásnak sem, hogy meg kell küzdeni a kunok befogadásáért. Semmi ilyesmit nem tapasztaltunk, a gyülekezet az érkezésünk első pillanatától nagy szeretettel vett körül, ami segített feldolgozni a változást is – fogalmazott Pálinkás Gyula.

Pintér Gyula (balra) kunszentmiklósi református lelkipásztor áldást kér Pálinkás Gyula és felesége, Pálinkásné Balogi Beáta szolgálatára a beiktatási ceremónián
Fotó: Gulyás Sándor

Ideérkezésük után a lelkész házaspár nagy lendülettel fogott neki a munkának, bele is vetették magukat a közösségszervezésbe. – Egy esztendő alatt összecsiszolódtunk a gyülekezettel, megismertük az itteni embereket, bekapcsolódtunk a munkába. Az istentiszteleteken és a hétközi bibliaórákon túl családi napot, gyülekezeti kirándulást, napközis tábort szerveztünk, és az egyházmegyei balatoni hittantáborba is elvittük a gyerekeket. A járványhelyzet ugyan megnehezítette dolgunkat, ám sikerült jelen lenni az online térben. Reméljük, hogy a helyzet kedvezőbbre fordultával tovább tudjuk növelni a gyülekezeti alkalmak számát. Bibliaórákat, ifjúsági programokat tervezünk, szeretnénk a már komoly múlttal rendelkező énekkart újraindítani, hangszeres zenével kiegészíteni – hangsúlyozta a lelkész.

Pálinkás Gyula és felesége Pálinkásné Balogi Beáta tervei között szerepel a református templom továbbszépítése. A közelmúltban a Magyar Templom-felújítási Program keretén belül elnyert 14,5 millió forintos támogatásból megvalósul a templomhajó tetejének átfestése, a szerkezeti hibák kijavítása.

– Fontos feladatunknak tekintjük a toronyfedés cseréjét, de erre még nincs forrásunk – tette hozzá Pálinkás Gyula.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában