galériával

2021.09.10. 17:48

Mozgáskorlátozottaknak épít játszóteret a Rotary Club Kecskemét

Kecskeméten tartja péntektől vasárnapig éves közgyűlését a Magyarországi Rotary Clubok Szövetsége. Ennek apropóján beszélt Németh László kormányzó a kecskeméti Benkó Zoltán Szabadidőközpontba tervezett játszóterükről, amely kifejezetten a mozgáskorlátozottaknak épülne több tízmillió forintból.

Hraskó István

Fotó: Bús Csaba

Idén a Rotary Club Kecskemét adja az országos szövetségnek a kormányzót Németh László – ismert becenevén: Frici – személyében, így a hírös városban rendezik meg az éves közgyűlést, melyen elfogadják a szervezet és a klubok előző évi beszámolóit, és meghatározzák a következő egy év feladatait.

Hazánkban egyébként több mint 50 magyarországi rotary klub és annak ezret meghaladó tagja van, Kecskeméten is kiemelkedően erős az önzetlen segítségen és társadalmi szolidaritáson alapuló szolgálat.

Pénteken tartották a konferenciát, amelyen bemutatták az elmúlt egy év eseményeit, eredményeit. Németh László hangsúlyozta, annak ellenére, hogy a tagok és a klubok nem tudtak találkozni, sokat dolgoztak, így az ifjúságért vagy a közösség építéséért felelős, vagy a nemzetközi kapcsolatokat koordináló szolgálatuk is. Szombaton és vasárnap tréning szerepel a programban, kicsit szárazabb szakmai megbeszélésekkel és mozgalmasabb csapatépítő megmozdulásokkal, az estéket pedig koktélparti és elegáns gálavacsora színesíti. A kormányzótól megtudtuk, különleges a mostani alkalom, mert még nem volt olyan konferenciájuk, amikor a mindenkori elnököknek és titkároknak egyszerre tartották meg éves találkozójukat.

Fotó: Bús Csaba

A Rotary Club Kecskemétnek és ifjúsági tagozatának, a Rotaract-nak van egy nagyszabású terve a megyeszékhelyen, ez pedig egy mozgáskorlátozottaknak készülő játszótér, speciális játszóeszközökkel, melyeket a sérültek akadályok nélkül tudnak használni. Az ötlet a fiatal rotarysoké volt, aztán a felnőttek segítettek nekik, hiszen azért egy ilyen projekt komoly előkészítést igényel.

Németh László azt is elmondta, hogy a tervek már elkészültek, a pénzgyűjtés is elindult a több tízmillió forintba kerülő játszótérre. Terveznek beadni egy pályázatot a Rotary International-hoz, így külföldi támogatás érkezhetne Kecskemétre.

Egy ilyen nemzetközi pályázaton már sikeres volt a magyarországi körzet, a ladánybenei víztoronyra a 147 ezer dollárt svéd, amerikai, kanadai és német klubok adták össze.

Hasonló sikerben bíznak most is a kecskeméti rotarysok. A pályázati anyag október-november folyamán állhat össze, végül eljut majd az Egyesült Államokbeli Eavanstone-ba, a Rotary International központjába is. A projektnek nemcsak pénzügyileg kell megalapozottnak lennie, hanem hosszú távon fenntarthatónak is, ez jelen esetben azt jelenti, hogy a klub a játszótér karbantartásáról is gondoskodni fog. Ha minden jól megy, a megépítése tavasszal kezdődhet el.

A megnyitón részt vett és beszédet mondott dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában