hatalmas építmény

2021.09.11. 13:43

Monumentális nagyságú kapu készült a tassi fafaragó táborban

Újra megrendezték Tasson a fafaragó tábort, ahol három életfából állították össze a hatalmas nagyságú kapu kompozícióját.

Gulyás Sándor

Fafaragó tábor Tass Bács-Kiskun Megye Petőf Népe Gulyás Sándor 2021/09/09 A képen (balról jobbra): Nagy András, Horváth Attila, ifj. Horváth Attila, Nagy Gergely, Nagy István, Katus Viktor, Pesti István

Fotó: Gulyás Sándor

Ismét eljöttek a tassi fafaragók a Duna-parton lévő Napsugár ifjúsági táborba, hogy a tízéves hagyománynak megfelelően közösen alkossanak valami szépet a település javára. A tavaly megkezdett munkát folytatva befejezték a méreteiben monumentális nagyságú üdvözlőkaput. A Horváth Attila művészeti vezetésével folyó munka – csakúgy, mint a korábbi években – kitűnő hangulatban zajlott.

– Az üdvözlőkapu lényegében három életfából összeállított kompozíció. Az átkötő- és a tartóoszlopok szabad, szerves formát alkotnak, melyben jól érvényesülnek a fa erővonalai. A köztérre szánt munka talán az eddigi legnagyobb méretű alkotás lesz, ami kikerült a tassi fafaragók kezei közül. A kapu magassága hét, szélessége több mint hat méter – fogalmazott Németh Gábor polgármester.

A kapu magassága hét, szélessége több mint hat méter
Fotó: Gulyás Sándor

Méretéből adódóan a kapu olyan helyre kerül, ahol jól érvényesül a már monumentálisnak mondható mű formavilága, gondolatisága. Erről egyelőre még nem született végleges döntés.

A munka komoly tervezést igényel (Nagy István, Nagy Gergely)
Fotó: Gulyás Sándor

– A tapasztalt fafaragókhoz minden évben csatlakozik egy-egy ifjú tehetség is. Szükség is van erre, hiszen nagyon fontos az utánpótlás, hogy találjunk olyan fiatalokat, akik továbbviszik a hagyományt. A tábor programjába a társművészeteket is bevontuk. Idén Vesztergám Miklós tárogatóművész volt a vendégünk, aki a Szent Koronáról, a Szent Korona-tanról tartott előadást, majd megszólaltatta méltán híres hangszerét.

Köszönet illeti a résztvevőket a munkájukért, akik szabadidejüket áldozták, áldozzák fel minden évben erre az alkalomra, Horváth Attila művész tanárnak pedig köszönjük a magas színvonalú szakmai segítséget – tette hozzá a polgármester.

A csapat szállásáról, ellátásáról az önkormányzat gondoskodott, az esti közös vacsorákat a másik fő szervező, a Tassi Helytörténeti Egyesület biztosította. Bár az időjárás nem volt minden nap kegyes az alkotókhoz, az önkormányzat sátrai megvédték a fafaragókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában