galériával

2021.09.21. 18:40

Mintegy százötvenen sétáltak az Alzheimer-kórban élőkért Kecskeméten

Negyedik alkalommal hirdette meg kedden délután az Alzheimer sétát a kecskeméti Egészségfejlesztési Iroda.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: Bús Csaba

Szeptember 21-én ünnepeljük az Alzheimer-világnapot. A célja, hogy felhívja a figyelmet az Alzheimer-kór és más demenciák terjedésének veszélyére, visszaszorításának, a tévhitek eloszlatásának és a társadalmi összefogásnak szükségességére, a betegséggel élők körülményeinek javítására.

Az Alzheimer sétán mintegy százötvenen vettek részt. A sétára érkezők a Piaristák terén lévő intézmény előtt gyülekeztek, ahol pálcára erősített zöld masnit kaptak, ezzel jelezve támogatásukat. A menet a városházáig, a Barátok temploma előtti részig sétált, élen Engert Jakabné alpolgármesterrel, dr. Bagi Anettel, az Egészségfejlesztési Iroda vezetőjével, valamint dr. Pataki Mariannal, az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatóságának vezetőjével.

Fotó: Bús Csaba

A városháza előtt köszöntőt mondott dr. Bagi Anett.

– Nagy öröm számomra, hogy ilyen sokan részt vesznek a sétánkon, köztük idősek és fiatalok egyaránt. A séta célja, hogy együtt hívjuk fel a figyelmet a 21. századunk egyik legnagyobb betegségére. Társadalmi összefogás szükséges.

Jelenleg hazánkban 250 ezer Alzheimeres beteg él, a hozzátartozóikkal együtt ez a betegség egymillió embert érint.

Sajnos ez a szám évről-évre nő. Fontos, hogy ne rekesszük ki őket, segítsük gondozóikat, hozzátartozóikat is. A szeretet ereje óriási segítség. Én magam egészségfejlesztőként és orvosként a prevenció szükségességét is kiemelném, ez sokat segíthet. Az egészséges életmód, az aktív élet hozzájárulhat a megelőzéséhez, késleltetéséhez. Ennek része lehet a tánc és a zene, mely a memória megőrzésében is kiemelt szerepet jelenthet – mondta végül Bagi Anett.

A program további részében a Kecskeméti Kodály Zoltán Vegyeskar énekelt, majd az Egészségfejlesztési Iroda Szenior Örömtánc csoportja tartott bemutatót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában