galériával

2021.09.01. 14:00

Megújult iskolában kezdhették meg a tanévet a bugaci diákok

Több mint háromszáz millió forintból valósították meg Bugacon az iskola és a községháza energetikai korszerűsítését. A megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében elnyert támogatásnak köszönhetően minimálisra csökkent az intézmények rezsiköltsége, nem mellesleg a jövőben a környezetet is jelentősen kímélik a károsanyag kibocsátástól. A felújított létesítmények átadását kedden a tanévnyitó ünnepség keretében tartották.

Vajda Piroska

Fotó: Vajda Piroska

Korszerűsített, megszépült iskolában kezdhették meg az idei tanévet a bugaci gyerekek. A keddi tanévnyitón örömmel vették birtokban a megújult épületeket: így például az emeletes iskolaszárnyat és a tornacsarnokot. Kovácsné Kiss Éva, a bugaci Rigó József Általános Iskola újonnan kinevezett igazgatója köszöntőjében, elmondta az idei tanév nagy jelentőséggel bír az iskola életében, hiszen olyan mérföldkőhöz érkeztek, amely biztosan bevonul az iskola történelmébe is. Nem mindennapi pillanat ugyanis, amikor egy korszerű, a megújuló energiaforrásokat használó épületszárnyat avathatnak fel – fogalmazott az igazgatónő.

Köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették a fejlesztés megvalósítását: a megyei és a helyi önkormányzatnak, a Kecskeméti Tankerületi Központnak, Lezsák Sándor országgyűlési képviselőnek, a kivitelező kiskunfélegyházi Bács-Ép-Generál Kft. munkatársainak, kollégáinak és a szülőknek egyaránt.

A tanévnyitó keretében búcsúztatták a nyugdíjba vonuló Kiri Sándornét, az iskola volt igazgatóját, aki negyven évig tanított a bugaci iskolában. Szabó László polgármester Bugac községért díjjal köszönte meg a falu nevében több évtizedes, lelkiismeretes munkáját.

Zsámboki Anna, a Kecskeméti Tankerületi Központ igazgatója a tanévnyitón elmondta, örömükre szolgál, hogy a tankerület a Magyar Falu Program keretében elnyert támogatással is hozzájárulhatott az iskola felújításához. Hozzátette: jó helyre került ez a pénz, mert a bugaci iskolában magas szintű nevelő-oktató munka folyik.

A pedagógusok az ismeretek átadása mellett nagy hangsúlyt fektetnek a tanulók személyiségfejlesztésére. Olyan útravalót adnak a gyerekeknek, amellyel megállják a helyüket a későbbi tanulmányaik során és az életben is

- zárta szavait Zsámboki Anna.

Rideg László a Bács-Kiskun megyei közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy Bács-Kiskun megye az országban a harmadik legnagyobb összeget, több mint 63 milliárd forint uniós forrást kapott a megye 119 településének fejlesztésére. Ebből Bugacra több mint 1,5 milliárd forint támogatás érkezett. A közgyűlés elnöke arról is beszámolt, hogy Bács-Kiskunban több mint 600 projekt valósult meg a fent említett forrásból.

Szabó László polgármester a beruházás részleteiről elmondta, 329 millió forintos beruházásra első körben 249 millió forint TOP-os forrást nyertek, ezt további 38 millió forinttal egészítette ki a megyei önkormányzat a költség többletigények okán. A fennmaradó mintegy 40 millió forintot az önkormányzat saját forrásból biztosította.

A tanévnyitóval egybekötött átadó ünnepséget a diákok műsora színesítette
Fotó: Vajda Piroska

Az önkormányzati intézmények energetikai korszerűsítése során a Rigó József Általános Iskola emeletes iskolaszárnya és a tornacsarnok és a községháza újult meg: hőszigeteléssel látták el az épületeket, kicserélték a nyílászárókat, a fűtést pedig megújuló energiát hasznosító hőszivattyúkkal valósítják meg a jövőben. A szivattyúk energiaellátást napelemekkel biztosítják, ezáltal szinte nullára csökkent az intézmények fűtési költsége – részletezte a településvezető.

Hozzátette: mindezek mellett a tornacsarnok és az emeletes iskolaszárny tetőcseréje és a tisztasági festés is megvalósult a tankerület támogatásával. Szabó László a további fejlesztésekről elmondta, jelenleg több mint tíz projekten dolgoznak. Így például az óvoda hamarosan egy új tornaszobával bővül és az udvari játszótér is teljesen megújul. Az iskola játszóterét és az épület előtti járdát is felújítják.

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő ünnepi beszédében hangsúlyozta: Bugac olyan fejlesztési program közepén van, amelyben nagyra törő álmok és tervek, de a hétköznap gyakorlati valósága is ott van. – Mindkettő kell ahhoz, hogy teremtő éveket éljünk. Köszönet ezért, az itt élőknek, mert az ő akaratuk érvényesül ezeknek a programoknak a megvalósításában. A honatya elmondta, új világot élünk, de ez a világ kapaszkodik erősen a gyökerekbe. És az a tisztesség, becsület, hűség, tudás, szeretet, amit a régi korok iskoláinak tanítói megvalósítottak, az itt kell, hogy legyen a hétköznapokban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában