ünnepség

2021.09.12. 15:25

Megnyitotta kapuját a kunszentmiklósi Virágh Gedeon Múzeum

A Virágh-kúriában nyílt tárlatokon kun relikviákat is megtekinthetnek az érdeklődők. Emellett az épületben a helyi születésű Virágh Gedeon huszár őrnagynak állított emléket a város.

Gulyás Sándor

Virágh Gedeon Múzeum átadás Kunszentmiklós Bács-Kiskun Megye Petőfi Népe Gulyás Sándor 2021/09/11 Fábián József emeritus jászkun főkapitány, Lesi Árpád polgármester

Fotó: Gulyás Sándor

Ünnepélyes keretek között avatták fel a hétvégén a XXVI. Szentmiklósi Napok keretében a Virágh Gedeon Múzeumot, aminek a felújítást követő műszaki átadását tavaly októberben tartották. Már akkor megkezdődött a három kiállítóterem berendezése. A tárlatok anyagát most Bődi Szabolcs emeritus polgármester és Vass Gergő, az Iloncsuk Szabadcsapat Egyesület vezetője mutatta be a nagyközönségnek.

Ismét a Felső-Kiskunság kiemelkedő kiállítóhelye lett a kunszentmiklósi Virágh-kúria. Az épületben a helyi születésű Virágh Gedeon huszár őrnagynak állított emléket a város, külön kiállítóterembe kerültek a kunok „beköltözés kori” relikviái, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek emlékei. A klasszicista stílusban épült nemesi kúria a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében újult meg.

– Nagy örömömre szolgál, hogy a szanki kun emlékhelyet követően immár a Felső-Kiskunságban is van egy múzeum, ahol a régi kun emlékek bemutatásra kerülnek. A kúrai megadta lehetőségét annak is, hogy emléket állítsanak Virág Gedeonnak, a város szülöttének, aki az 1848/49-es forradalom és szabadságharc egyik legismertebb hőse volt. A 12. Nádor huszárezred őrnagyának hősiessége, bátorsága példaértékű az utókor számára – fogalmazott köszöntőjében Fábián József emeritus jászkun főkapitány.

Fábián József beszédében külön kiemelte Bődi Szabolcs emeritus polgármester és Vass Gergő, az Iloncsuk Szabadcsapat Egyesület vezetőjének munkáját, akik a kiállítások anyagát állították össze. Dr. Baczoni Tamás őrnagy, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum főmuzeológusa Virágh Gedeon tetteit méltatta beszédében, majd részletekbe menően ismertette a magyar huszárság történetét.

– Abban az időben a felelős döntéseket, akár élet-halál kérdésben is huszonéves embereknek kellett meghoznia, akik koruknál fogva manapság gyermeknek számítanak.

Történelmi tény, hogy a „Virágh Gedeonok” kiválóan helyt álltak, a honvédjeink, huszárjaink megbirkóztak Európa második legnagyobb hadseregével, csak az oroszokat nem tudták legyűrni – emelte ki dr. Baczoni Tamás őrnagy,

A Felső-Kiskunság kiemelkedő kiállítóhelye lett a kunszentmiklósi Virágh-kúria
Fotó: Gulyás Sándor

A kiállításokat Bődi Szabolcs emeritus polgármester és Vass Gergő, az Iloncsuk Szabadcsapat Egyesület vezetője mutatta be a nagyközönségnek. – A kiállítás anyaga Dinnyés László kutatásaira épül. A térképek, a képek, a makettek és néhány korabeli tárgy mellett kuriózumnak számítanak a nádorhuszárok teljes kihallgatási jegyzőkönyvének fotokópiái, valamint a negyvennyolcas hős viasz lovasszobra – foglalta össze Bődi Szabolcs.

A másik kiállítóterembe a kunok „beköltözés kori” relikviái kerültek. A tárlat anyagát a helyi Iloncsuk Szabadcsapat Egyesület tagjai állították össze. – A kiállítás anyaga elsősorban a Csengele közelében feltárt, az 1247–1259 körüli időszakból származó kunvezér sírból előkerült leletanyagra épül. A korabeli ábrázolások alapján rekonstruáltuk a viseletét, fegyverzetét. A női bábut a balotai kun úrnő ihlette, hozzá a családi tér, vagyis a jurta belsejét kívántuk megjeleníteni, utazóládával, nemezszőnyegekkel, párnákkal, asztallal – részletezte Vass Gergő, az Iloncsuk Szabadcsapat Egyesület vezetője.

A kiállításmegnyitón közreműködött Baki Eszter és Mizsei Molli. A rendezvény végén a város vezetői és a testvérvárosok delegációi két magyar tölgyet ültettek el a múzeum parkjában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában