Perpatvar

2021.09.01. 06:55

Az ombudsmanig jutott a halasi szomszédok lóvitája

A jogbiztonsághoz és a tisztességes hatósági eljáráshoz való alapvető jogokkal összefüggésben visszásságot idézett elő a Kiskunhalasi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője egy állattartással kapcsolatos ügyben hozzá benyújtott közérdekű bejelentés intézése során – állapította meg az ombudsman. Dr. Kozma Ákos felkérte a jegyzőt, hogy egyebek mellett intézkedjen a feltárt visszásságok jövőbeni bekövetkezése lehetőségének a megelőzése érdekében.

Pozsgai Ákos

A biztos által megfogalmazottakat a városházán már tavaly átvezették a helyi rendeletekben

Fotó: Pozsgai Ákos

Az ombudsman azt követően vizsgálódott és foglalt állást, hogy egy kiskunhalasi panaszos személyesen az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala panaszirodához fordult felülvizsgálati kérelemmel az ügyében. A bejelentő kifogásolta, hogy a Kiskunhalasi Közös Önkormányzati Hivatalhoz még 2017 novemberében egy állattartással és ahhoz kapcsolódó építmények létesítésével összefüggő – közérdekű – bejelentését nem vizsgálták ki megfelelően. Sérelmezte egyúttal, hogy Kiskunhalas belterületén kisvárosias lakóterületen az utóbbi években lovak tartására alkalmas épületek – véleménye szerint jogszerűtlen – létesítése mellett lovakat tartanak.

Kozma Ákos az ügyben készült jelentésében feltárta, hogy a kiskunhalasi jegyző a panaszokról és a közérdekű bejelentésekről szóló törvényben foglalt meghatározott határidőt jelentősen túllépte, az erre vonatkozó tájékoztatást a panaszos részére nem küldte meg, és a közérdekű bejelentéssel kapcsolatos további jogi lehetőségekről nem tájékoztatta. Az alapvető jogok biztosa továbbá megállapította, hogy a vonatkozó közérdekű bejelentés vizsgálatának elhúzódásával, az erről szóló tájékoztatás elmaradásával, valamint a hatáskörrel érintett hatóságok felé a szükséges áttétel elmulasztásával a jegyző a panaszos jogbiztonsághoz és tisztességes hatósági eljáráshoz fűződő alapvető jogaival összefüggésben visszásságot idézett elő.

A biztos által megfogalmazottakat a városházán már tavaly átvezették a helyi rendeletekben
Fotó: Pozsgai Ákos

Az ügy hátteréről érdemes tudni, hogy a bejelentő Kiskunhalason, a Felsővárosban lévő háza közvetlen szomszédságában tartanak lovakat, amelyből már eddig is számos konfliktus kerekedett a két szomszéd között. Nem egy alkalommal rendőri intézkedésre is sor került, mert elfajult a vita a szomszédok között. A szomszédos ingatlanon kifogásolt állattartó karámok építésének jogszerűsége kérdésében – az erre vonatkozóan lezajlott közigazgatási perre tekintettel – az alapvető jogok biztosa nem foglalt állást.

Az ombudsman felkérte a Kiskunhalasi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzőjét, hogy intézkedjen a feltárt alapvető jogokat érintő visszásságok jövőbeni bekövetkezése lehetőségének megelőzéséről azzal, hogy a közérdekű bejelentések intézése során fokozottan ügyelnek a vonatkozó előírások maradéktalan betartására. Felkérte továbbá, hogy fontolja meg a Kiskunhalas Város Helyi Építési Szabályzatáról és szabályozási tervének jóváhagyásáról szóló ide vonatkozó rendeletének módosítását, valamint a kedvtelésből tartott állatok tartási szabályaira vonatkozó önkormányzati rendelet alkotását.

– A Kiskunhalasi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője megkapta az Alapvető Jogok Biztosának (AJB) az ügyben készített jelentését

– közölte portálunk érdeklődésére Farkas Dániel, a halasi városháza kabinetfőnöke. Tájékoztatott arról is, hogy már az AJB vizsgálatát megelőzően, 2017. évtől tervszerűen foglalkozott a kisvárosias lakókörnyezetben tartott lovak zavaró hatásainak vizsgálatával. Az önkormányzat az AJB által megfogalmazott megállapításokat saját vizsgálata során korábban felismerte, és a tavalyi, 2020-as évre minden módosítás végrehajtását befejezte.

Az ügyfelek és a város polgárainak jogaira is figyelnek

Az ombudsman nem hozhat másokra nézve kötelező döntéseket, csak javaslatokat tehet a feltárt visszásságok orvos­lására, jogszabályok hatályon kívül helyezésére vagy módosítására. Ebből fakadóan a jelentésében kizárólag javaslattal élt a rendeletek felülvizsgálatát illetően, jogszabálysértést nem tárt fel – mutatott rá Farkas Dániel kabinetfőnök, aki hangsúlyozta, hogy az önkormányzat az ügyben lefolytatott saját vizsgálata során az AJB által megfogalmazottakat már a tavalyi évben átvezette a rendeleteiben. Hozzátette: az önkormányzatnak és a hivatalnak is, a korábbi gyakorlatot követve, az a legfőbb célja, hogy a lefolytatott minden eljárás során messzemenőkig az ügyfelek jogaira figyelemmel járjon el, amellyel párhuzamosan a város polgárainak jogait is szem előtt tartja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában