knp

2021.09.11. 12:09

Legyengült parti lilét mentettek Szakmáron

A Kiskunági Nemzeti Park munkatársai a napokban engedték szabadon azt a parti lilét, amelyet Szakmáron találtak legyengülve. A madár egy hétig lábadozott.

Várkonyi Rozália

Forrás: knp.hu

Fotó: dr. Pigniczki Csaba

A parti lilét legyengülve találta Gyurita István, a helyi természetvédelmi őr Szakmáron, a Dzsidva-halastavaknál augusztus 30-án – írja a knp.hu. A madáron nem látott semmilyen sérültest, viszont nagyon kimerültnek tűnt, így beszállította a Kecskeméti Vadasparkba alaposabb megfigyelésre. A gondozóknak hála az aprócska partimadár hamar visszanyerte erejét, így szerdán gyűrűzés után szabadon is engedhették Szalkszentmárton mellett, egy bányatónál, hogy folytathassa vonulását afrikai telelőhelye felé.

A parti lilék hazánkban ugyan nem fészkelnek, de rendszeres átvonulnak nálunk. Őszi és tavaszi vonulásukkor a szikes tavakon, leeresztett halastavakon, bányatavak partján, zátonyokon pihennek meg, így ezeken a helyeken figyelhetőek meg leginkább. Vizes élőhelyeink védelme sok más vízi- és partimadáron kívül a parti liléknek is kulcsfontosságú a túlélésük szempontjából.

Fotó: dr. Pigniczki Csaba / knp.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában