galériával

2021.09.09. 17:30

Látássérülteket segítő iroda nyílt Kecskeméten

Hivatalosan is megnyitották a Dél-Alföldi Rehabilitációs Központ Kecskeméti Szolgáltatópontot. Az ünnepségnek csütörtökön Kecskeméten, a Katona József Könyvtár adott helyet.

Sebestyén Hajnalka

A Kreatív Formák Alapítvány által működtetett Dél-Alföldi Rehabilitációs Központ célja és küldetése, hogy segítse a látássérültek mindennapjait, az önálló életvitel visszaállítását az életminőségük javítása érdekében. Az Alapítvány hosszú évek óta koordinálja a látássérült emberek elemi, majd későbbi foglalkoztatási rehabilitációját. Komplex szolgáltatásra törekszenek, amely magában foglalja az önellátáshoz szükséges készségek, képességek és ismeretek fejlesztését, a kliensek szociális biztonságához szükséges erőforrások felkutatását, valamint az igénybe vevők foglalkoztatásának elősegítését.

Kecskeméti Szolgáltatópontja az Arany János utca 10. szám alatt található. A szomszédos könyvtár nagytermében megtartott megnyitó ünnepségen Lévai János, a kecskeméti önkormányzat tanácsnoka a város nevében üdvözölte az iroda létrejöttét. Hangsúlyozta, a fogyatékossággal élők, így a vakok- és gyengén látók segítését. Ebben a város vezetése is partner.

Szeretnék elérni, hogy minél több középiskolás az Iskolai Közösségi Szolgálaton belül segítse a vakokat és gyengén látókat, a különböző szervezeteken keresztül.

Külön kiemelte, hogy az egyik legnehezebb a lelki teherrel való megbirkózás, különösen azoknak, akik felnőtt korban vesztik el látásukat, vagy csökken a látásuk.

Fotó: Sebestyén Hajnalka

A Bács-Kiskun megyében élő látássérült személyek helyzetéről Hencz András, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun megyei Egyesületének elnöke nyújtott tájékoztatót. Az egyesületnek jelenleg 336 tagja van, kilenc kistérségben működik. Az élet számos területén próbálnak segíteni tagtársaiknak, kezdve a kulturális programoktól a mindennapos ügyintézésekben való segítségnyújtáson át a levelek és pályázatok megírásáig. Segítenek mindenkinek eligazodni a törvények és jogszabályok között, hogy kit milyen juttatás illet meg.

Különböző szolgáltatásokat nyújtanak számukra, például hangoskönyveket, gyógyszereken lévő Braille írás ellenőrzését, az infokommunikációs akadályok leküzdését, számítógépes programokkal, vakvezető kutyákkal, valamint az okostelefonon elérhető Távszem programmal.

Az elnök végül szólt néhány gondolatot a látássérült tagtársak munkába állásának segítéséről, jelenleg hatvanan dolgoznak a megyében.

Szilaj Zsolt, a Nemzeti Szociálpolitikai Intézet, Pályázati Igazgatóságának igazgatója az elemi rehabilitációs szolgáltatásrendszer alakulásáról tartott tájékoztatót, majd a Kreatív Formák Alapítvány tevékenységét Nagygyörgy Éva szakmai vezető mutatta be. Végül a program szerint az Elemi rehabilitációs tevékenység Bács-Kiskun megyében címmel Ábelné Pintér Éva rehabilitációs szakember tartott előadást.

A megnyitó résztvevői a helyszínen a helyi látássérült művészek alkotásaiból berendezett kiállítást is megtekinthették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában