kecskemét

2021.09.27. 06:55

Már két hét után ellopták a hat öntözőtartály egyikét

Máris elloptak egyet a Kecskeméten szeptember elején kihelyezett hat mobil öntözőtartályból, így a Párkány utcán megint nehezebbé válik a facsemeték locsolása.

Hraskó István

Balla Éva és kisfia, Gábor két parkban is szokta locsolni a facsemetéket, az árpádvárosi Szabad utcában és Alsószéktón, a Párkány utcában – utóbbi helyszínről lopták el pénteken a mobil öntözőtartályt

Fotó: Hraskó István

Szeptemberben számoltunk be arról, hogy öt helyszínen egy köbméter űrtartalmú mobil tartályokat helyezett ki a Városüzemeltetési Kft. (KVÜ) Kecskeméten, hogy ezzel is segítsék a lakóközösségeket, civil szervezeteket és önkénteseket a sok facsemete öntözésében. Később Alsószéktóra került még egy hatodik tartály, ugyanis a Korhánközi és a Párkány utcák közötti sávban is rengeteg a fiatal fa. A KVÜ hetente egyszer tölti fel a tartályokat, és egy locsolókannát is biztosítottak, így bárki, aki kedvet érez ahhoz, hogy vizet öntsön a fák alá, ezt bármikor megteheti.

Dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester a kezdeményezés elindításakor hangsúlyozta, kísérleti jelleggel próbálják ki ezt a módszert, októberben aztán a KVÜ telephelyére szállítják a tartályokat, majd értékelik a tapasztalatokat, beváltotta-e a terv a hozzá fűzött reményeket.

Az alpolgármester és a cég munkatársai is reményüknek adtak hangot, hogy sem a tartály, sem a locsolókanna nem lesz a vandálok és/vagy a tolvajok áldozata.

Ez a remény egészen péntekig tartott, ekkor ugyanis eltűnt a Párkány utcai tartály. Ide Balla Éva, a 10 millió Fa Kecskemét Egyesület önkéntese és a Közösen egy tisztább Kecskemétért csoport tagja jár locsolni tizenegy éves kisfiával, Gáborral. Amikor szeptember 19-én, vasárnap kiürült a tartály, biztos, ami biztos alapon hazavitték, ne maradjon ott őrizetlenül, mert üresen azért igen könnyen mozgatható. A KVÜ-vel egyeztetve abban maradtak, hogy Éva múlt pénteken reggel viszi vissza az alsószéktói parkba, hogy a cég munkatársai feltölthessék. Negyed 10-re ért oda, húsz percet várt, de mivel a Városüzemeltetési Kft. kollégái még másfelé dolgoztak, neki viszont indulnia kellett dolgozni, megbeszélték, hogy otthagyja a tartályt. Háromnegyed 10 körül értek oda a KVÜ-sök, de a víztárolónak csak hűlt helyét találták…

Az anyagi kár 33 ezer forint, az eszmei ennél nyilván sokkal nagyobb.

– Nem találok szavakat, felháborító, felfoghatatlan dolog, hogy alig másfél óráig volt ott, de valaki máris ellopta. Szomorú, hogy mások nem becsülik meg azoknak a munkáját, akik szeretnek a környezetükért tenni – mondta Éva elkeseredetten. Egy lopás nyilván sosem jön jókor, de most aztán pláne: a 10 millió Fa egyesület tagjai a hétvégén új fákat szerettek volna a parkban elültetni, ahhoz viszont nagyon kellett volna a víz.

Balla Éva és kisfia, Gábor két parkban is szokta locsolni a facsemetéket, az árpádvárosi Szabad utcában és Alsószéktón, a Párkány utcában – utóbbi helyszínről lopták el pénteken a mobil öntözőtartályt
Fotó: Hraskó István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában