libafesztivál

2021.09.12. 11:25

Két napon át a libáé volt a főszerep Félegyházán

Helyi értékké nyilvánította a kiskunfélegyházi képviselő-testület a Libafesztivált. Ezt az esemény pénteki megnyitóján jelentette be Csányi József, polgármester. A gasztronómiai és szórakoztató fesztivált kétéves kihagyás után 22. alkalommal rendezték meg a hétvégén.

Vajda Piroska

Fotó: Vajda Piroska

A libáé volt a főszerep az elmúlt hétvégén Félegyházán, ahol igazán változatos programokat kínáltak a több mint két évtizede életre hívott Libafesztiválon. A kétnapos eseményt a Móra Ferenc Művelődési Központ, a helyi önkormányzat és az Integrál Zrt. azzal a céllal szervezi meg évről-évre, hogy szakmai konferenciával, kulturális és szórakoztató programokkal tisztelegjenek azon emberek előtt, akik egész évben kacsa- és libatartással, -hizlalással vagy -feldolgozással foglalkoznak, és szakértelmükkel, kitartásukkal előteremtik a világszerte híres kiskunfélegyházi libamájat.

A Libafesztivál küldetése a hagyomány ápolása, az értékteremtés és az ágazat jövőképének formálása. Ezt az értékteremtő munkát ismerte el a képviselő-testület azzal, hogy a Kiskunfélegyházi Értéktár Bizottság javaslata alapján a Libafesztivál felvételt nyert Kiskunfélegyháza Értéktárába a kulturális örökség kategóriában. Az erről szóló tanúsítványt Kovács-Csonka Szilvia, a Móra Ferenc Művelődési Központ igazgatója a megnyitón vehette át Csányi József polgármestertől.

Dr. Horváth Sándor, az Integrál Zrt. elnök-vezérigazgatója a megnyitón a mögöttünk álló nehéz időszakra emlékeztetett.

Mint mondta: azt reméli, hogy mindez ráébresztett bennünket arra, hogy a jövőben még jobban egymás felé fordítsuk a figyelmünket. Ez a fesztivál kiválóan alkalmas erre.

Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke, országgyűlési képviselő a megnyitón azt, hangsúlyozta, hogy Magyarország a világ első számú libamáj termelője, a világkereskedelem 80 százalékát adja. Hazánkban 2020-ban több, mint 1100 tonna libamájat állítottak elő és a beérkezett igényeket még a pandémia alatt is teljes mértékben sikerült kielégíteni. Emlékeztetett arra is, hogy ebben a nehéz időszakban nagyon sokan kerültek bajba, de 1390 termelő részére 2,7 milliárd forint támogatást biztosítottak. Végezetül felidézte, hogy az Integrál Zrt. jogelődje, az Általános Fogyasztási Szövetkezet idén ünnepli megalakulásának 75. évfordulóját és amelynek elnök-vezérigazgatója 20 éve dr. Horváth Sándor.

Fotó: Vajda Piroska

Az ágazat jövőjéről tanácskoztak

Már hagyomány, hogy a Libafesztivál keretében szakmai konferencián vitatják meg az érintettek a víziszárnyas-tenyésztés és feldolgozás aktuális kérdéseit. A városháza dísztermében tartott tanácskozás vendége ezúttal Farkas Sándor az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára volt, aki elmondta, hogy a baromfiágazat 50 ezer embernek nyújt megélhetést, közülük 8-10 ezren víziszárnyas-tenyésztéssel foglalkoznak.

A magyar hústermelés több mint felét a baromfiágazat adja, az alapanyag-előállítással több mint 1900 árutermelő gazdaság foglalkozik – adta hírül a Magyar Távirati Iroda.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy az egy főre jutó éves baromfihús-fogyasztás Magyarországon 35 kilogramm körül alakul, ami több mint egyharmadával haladja meg az európai uniós átlagot.

Az elmúlt években a baromfihús az ország harmadik legfontosabb agrár-exportcikkévé vált. Az előrejelzések szerint középtávon is a baromfihús-fogyasztás növekedése várható. Farkas Sándor kiemelte, hogy az elmúlt időszakban a koronavírus-járvány miatti korlátozások és a madárinfluenza egyaránt sújtotta az ágazatot. A gyors intézkedéseknek köszönhetően azonban sikerült korlátozni a madárinfluenza terjedését, Magyarország teljes területe – a versenytársaknál korábban – megkapta a fertőzésmentes státuszt. Ugyanakkor a vendéglátás és a turizmus újraindulása is kedvező hatással van az ágazatra.

A fesztivállal azok előtt tisztelegnek, akik akik egész évben kacsa- és libatartással, -hizlalással vagy -feldolgozással foglalkoznak
Vajda Piroska

Az államtitkár szólt arról is, hogy idén 12 milliárd forintos keretösszegű állatjóléti támogatás áll az ágazat szereplőinek rendelkezésére, az állatbetegségek megelőzésesére és felszámolására pedig 2,5 milliárd forintot biztosít a kormány. Hozzátette: a vidékfejlesztési támogatások is segítik a baromfitartó telepek korszerűsítését, újak építését, a járványügyi kockázatok csökkentését.

Ezrek látogatták a Libafesztivál programjait

Hatalmas érdeklődés kísérte a Libafesztivál programjait. Pénteken és szombaton is megtelt érdeklődőkkel a város központja. Színházi előadások, koncertek, kirakodóvásár, sportprogramok kínáltak kellemes kikapcsolódást. Ezúttal is megrendezték a Kiskunsági Néptánc Találkozó, amelyen tizenkét táncegyüttes mutatkozott be. Újdonság volt a Móra Udvar, ahol város híres szülötte, Móra Ferenc világába kalauzolták el az érdeklődőket.

Idén sem maradhatott el a népszerű Ki mit tud sütni-főzni libából főzőverseny, amelyre harmincnyolc csapat jelentkezett. Az elkészült ételeket ezúttal is Szőke András, humorista és Bede Róbert, séf bírálta el. Kiválasztották a legszebb szakácsnét is, aki idén Széchenyi Regina lett. Különdíjat kaptak az Amatőr királyi szakácsok, akiket az évek óta legszínesebb csapatnak ítéltek. A Lúdanyó csapat pörköltjével érdemelte ki a különdíjat. Pörkölt kategóriában a Bugaci csapat lett a nyertes, második helyen a Li-barátok, harmadik helyen pedig a Délszáz csapata végzett. Leves egytálétel kategóriában első lett a Mézesek, második a Bugaci betyárok, harmadik a Vörös lúd csapat. Sült kategóriában: a Boldogság klub győzött, második lett a Tom's grill csapat, harmadik pedig Csikéria.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában