galériával és videóval

2021.09.27. 14:31

Jubileumot ünnepelt és lovagokat avatott a rend Lajosmizsén

Alapításának 15 éves jubileumát ünnepelte vasárnap az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Lajosmizsén, a Városháza dísztermében, ahol új tagokat fogadott be a rend.

Horváth Péter

A Lovagrendet 2005-ben avatták fel a Parlamentben, haláláig Benke László Oscar-díjas séf volt a nagymestere. Garaczi János, a rend jelenlegi nagymestere elmondta, hogy a 15 éves évfordulót tavaly ünnepelték volna, de a járványhelyzet miatt ezt csak vasárnap tehették meg, első nagymesterük szülővárosában. Az ünnepi eseményen 24 új lovagot fogadott körébe a rend.

Az ünnepségen Basky András, Lajosmizse polgármestere köszöntötte a megjelent társrendek képviselőit és az avatandó novíciusokat és novíciákat. Garaczi János nagymester beszédét követően felavatta a rend új lovagjait.

Garaczi János elmondta, hogy a Lovagrend tagjai olyan vendéglátással és turizmussal foglalkozó szakemberek lehetnek, akik a gasztronómiában vagy az idegenforgalomban példaértékű szakmai életútjuk során kiemelkedőt alkottak.

Az alapítók szándéka szerint a rend óvja az egyetemes és a magyar vendéglátás értékeit, nemes hagyományait, a vendéglátás és a gasztronómiában alkalmazott, tudományos, technikai és technológiai módszereinek továbbfejlesztését támogatja és elősegíti azok alkalmazását a mindennapok gyakorlatában.

A Lovagrend feladatának vállalta, hogy évente egy alkalommal elismerést és jutalmat adjon a gasztronómia és idegenforgalom területén és a gasztronómiáért tevékenykedő szakemberek részére. Szerepet tölt be az ifjúságnevelésben és a gasztronómia iskolai oktatásában tanfolyamokkal, képzésekkel kurzusokkal vesz részt, és kapcsolatot tart a határon túli magyarokkal a gasztronómiai hagyományok megőrzéséért. Célja hogy hagyományaink ápolásával, történelmi étkezési kultúránkat megőrizze, továbbadja és példát mutasson a jövő nemzedékének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában