Kunszentmiklós

2021.09.29. 19:15

Ismét Radnóti nyomába eredt a versvándor

Tóth Péter kunszentmiklósi versvándor Radnóti Miklós Bortól a Győr melletti Abdáig vezető útjának magyarországi szakaszát járta be négy nap alatt.

Gulyás Sándor

Tóth Péter Lóránt könyvet szeretne megjelentetni

Forrás: Beküldött fotó

Két esztendő után ismét Radnóti Miklós nyomába eredt Tóth Péter Lóránt Pro Cultura Hungarica-díjas versmondó. A kunszentmiklósi versvándor a költő és a 3200 munkaszolgálatos sorstársa Bortól a Győr melletti Abdáig vezető útjának magyarországi szakaszát járta be négy nap alatt.

– Két éve Radnóti Miklós születésének 110. és halálának 75. évfordulója alkalmából indultam el azon az úton, amelyen 1944-ben a költő és munkaszolgálatos társai Borból Abdáig meneteltek. Az út huszonnégy napig tartott, a 850 kilométeres távból hétszázat gyalogosan tettem meg. Idén úgy éreztem, hogy ismét útra kell kelnem. Ezúttal a gyötrelmek, a halottak útjának magyarországi szakaszán – emelte ki a kunszentmiklósi versvándor.

Tóth Péter Lóránt Szent­királyszabadjáról indult, százhúsz kilométer megtétele után ért Abdáig, és útja során több helyen tartott előadást. Megérkezését követően a versvándor csatlakozott a Győrtől Abdáig tartó Radnóti-­emlékmenethez.

– A zarándoklatomnak ezúttal kettős célja volt. Egyrészt, hogy Radnóti örök érvényű sorai minél több emberhez eljussanak. Másrészt pedig 2024-ben, a költő születésének a 115., halálának a 80. évfordulójára egy olyan túraútvonalat tartalmazó könyvet szeretnék megjelentetni, ami Radnóti utolsó útját viszi itt végig. Reménykedve abban, hogy az útvonal a magyar zarándokok körében is népszerűvé válik – fogalmazott Tóth Péter Lóránt.

Tóth Péter Lóránt könyvet szeretne megjelentetni
Beküldött fotó

A film bemutatóját ősszel tartják

Tóth Péter Lórántot két éve a szabadkai Pannon TV négyfős stábja is elkísérte a Bortól Abdá­ig tartó útján. Ebből született meg a tizenhárom részes sorozat és egy egész estés dokumentumfilm. A hatvanperces alkotás olyan jól sikerült, hogy a Duna TV által hirdetett Koós Károly-fesztiválon a háromszáz bemutatott film közül első díjat kapott. A filmet ősszel a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat támogatásának köszönhetően Fülöpszálláson, Hajóson, Tiszakécskén, Bácsalmáson, Ballószögön és Dusnokon mutatják be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában