kecskemét

2021.09.15. 08:26

Indul a mobilitási hét, lesz kerékpáros felvonulás és baleseti-szimuláció is

Idén is egyhetes rendezvénysorozatot szervez a kecskeméti önkormányzat az Európai Mobilitási Hét alkalmából. A programdömping legfőbb eseménye a vasárnapi autómentes nap, de lesz kerékpáros kiállítás és baleseti szimuláció is.

Hraskó István

Fotó: Hraskó István / archív felvétel

Szeptember 16., csütörtök: KRESZ Szafari

Idén is lesz KRESZ Szafari, amit a Bács-Kiskun Megyei Balesetmegelőzési Bizottság szervez. Lényege: játékos feladatok keretében ismerhetik meg a tanulók a biztonságos közlekedés szabályait. Közlekedésbiztonsággal összefüggő feladatok megoldásával versengenek egymással, miközben megismerkedhetnek az állatok olyan jellemző tulajdonságaival, melyek szorosan kapcsolódnak a közlekedésbiztonsághoz is.

Helyszín: Kecskeméti Vadaskert- Kecskemét, Műkert sétány. 1.

Előzetes regisztráció szükséges!

Információk: Dudásné Tóth Erika címzetes rendőr őrnagy, 0670/642-44-37; [email protected].

Csütörtöktől kiállítás veterán bringákból

Az Európai Mobilitási Hét jegyében az Ifjúsági Otthon épületében ismét veterán kerékpár kiállítás nyílik Papp Zoltán kecskeméti veterán kerékpárgyűjtő gyűjteményéből. A régi biciklik egy része a gyűjtő nagyapjának, annak a nagykőrösi Papp Sándornak a keze munkáját dicséri, aki a Millenium idején már egyedi, méretre szabott kerékpárokat készített, az 1920-as években pedig már sorozatban gyártotta őket Papp Sándor és Fia cégnéven. A családi vállalkozás 1925-ben fióküzletet nyitott Kecskeméten, majd ifj. Papp Sándor 1933-ban a családi vállalkozásból kiválva az Arany János utcában önálló kereskedést nyitott, amelyet 1951-ig, az államosításig vezetett. A kiállított muzeális kerékpárok nemcsak a 19. században hazánkban használt bringák világáról adnak hű képet, de felidézik a Papp család történetét is. A kiállítás szeptember 16-tól 22-ig (csütörtöktől-szerdáig) tekinthető meg, 10-17 óráig.

Szeptember 19., vasárnap: autómentes nap, a belváros egy része le lesz zárva

A Kossuth téren 10-től 18 óráig környezetvédelemmel, egészséges életmóddal, közlekedéssel kapcsolatos programok, bemutatók, játékos foglalkozások, kézműves foglalkozások, kerékpár szerviz, veterán és egyedi kerékpárok kiállítása, EU Információs sátor, egyedi építésű, alternatív meghajtású járművek, valamint hibrid- és elektromos meghajtású személygépjárművek kiállítása várja az érdeklődőket.

Már délelőtt és és egész délután lehet regisztrálni a kerékpáros felvonulásra, amely 16 órakor indul el a Kossuth térről és ide is érkezik vissza. A felvonulást követően a regisztrált résztvevők között értékes ajándékokat sorsolnak ki.

A rendezvény napján 6-tól 18 óráig a következő közterületeket zárják le: Deák Ferenc tér (Alföld áruház felőli oldal), Lechner Ödön utca, Luther köz, Arany János utca, Kisfaludy utca, Festő utca, Lestár téri parkolók (zsákparkoló), Kossuth téri parkolók (Lordok Háza előtt), Batthyány utca (Dobó körúti körforgalomtól a Katona József tér irányába), Dobó István körút (városközpont felőli oldal), Katona József tér, Trombita utca.

9 és 16 óra között rendezik meg a Kecskeméti Kétkarikás Kritérium Kerékpár Versenyt. Korcsoport szerinti bontásban amatőr és profi versenyzők mérhetik össze tehetségüket, egy előre kijelölt, biztosított körpályán. A legjobban teljesítő versenyzők külön díjazásban részesülnek.

Szeptember 20-22. (hétfőtől-szerdáig): bűnmegelőzési foglalkozás

Tematikus, interaktív közlekedésbiztonsághoz kapcsolódó bűnmegelőzési foglalkozások lesznek a kecskeméti általános iskolák 1-4. évfolyamai számára.

Helyszín: Ifjúsági Otthon. Előzetes regisztráció szükséges!

Információk: Béres Réka, 76/513-581.

Szeptember 22., szerda

Baleseti szimuláció: kizárólag meghívott középiskolai osztályoknak a megelőzés fontosságát szem előtt tartva élethű baleseti szimuláció lesz 10 órától a Deák téren.

Bringás uzsonna: az Innovációs és Technológiai Minisztérium felhívására az önkormányzat a már kerékpárral munkába, iskolába járók példás magatartását ismeri el a Bringás uzsonna megszervezésével. A „Bringázz a munkába!” (Bam!) kezdeményezés keretében Kecskemét főterén 15 és 17 óra között a rendszeresen kerékpárral közlekedőket egy kis uzsonnával kínálják meg a szervezők.

Borítóképünk archív felvétel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában