Allergiások, vigyázat!

2021.09.03. 09:07

Hétvégén tetőzhet a parlagfűszezon Bács-Kiskun megyében is

A parlagfű pollenszórása a csúcsához közeledik, virágporának koncentrációja az elkövetkező napokban várhatóan erőteljesen emelkedik. Az Alföldön nagyon magas pollenterhelés várható.

baon.hu

Forrás: Shutterstock

Fotó: Elizaveta Galitckaia

Az idei évben a hűvös tavaszi időjárás, valamint az ismétlődő lehűlések és csapadékhullámok miatt a pollenkoncentráció a sokévi átlag alatt alakult. A legmagasabb pollenterhelés a szárazsággal sújtott dél-alföldi területeken volt érzékelhető – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ holnapján.

Mint írták, az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a parlagfű pollenszórása augusztus utolsó vagy szeptember első napjaiban tetőzik, a csúcsidőszak a mostani hétvégére várható.

A terhelés elsősorban az Alföldön érheti el a nagyon magas szintet, helyenként extrém magas koncentráció is előfordulhat.

A parlagfűvel szennyezett területek közelében az allergiások tünetei jóval erősebbek lehetnek. A parlagfű pollenre allergiásoknak ezért azt javasolják, hogy a hétvégén lehetőség szerint tartózkodjanak a szabadtéri tevékenységektől. Gyakran végezzenek nedves portörlést, a szabadba ne tegyenek ki száradni ruhát, lefekvés előtt naponta mossanak hajat, a gépkocsiban pedig zárt ablakokkal utazzanak.

Felhívják a figyelmet arra: fontos, hogy a parlagfű mentesítést idén se hanyagoljuk el, hiszen ez a leghatásosabb módja, hogy megakadályozzuk a parlagfű további virágzását.

Fotó: efop180.antsz.hu

Borítóképünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában