bács-kiskun

2021.09.05. 07:00

Három város tenyésztői engedték a magasba galambjaikat

Három település, Kecskemét, Nagykőrös és Cegléd galambászai közösen tartottak baráti házi versenyt szombaton Csemőn, az Ökocentrumban.

Horváth Péter

Egy ifjú galambtenyésztő, Lakos Lajos kezdeményezésére immár második alkalommal jöttek össze a három település budapesti magasröptű keringő galambot tenyésztő galambászai és mérték össze tenyészetük legjavának képességeit. A Nagykőrös-Kecskemét-Cegléd Házi Versenyen 19 galambtenyésztő, hét ceglédi, hét kecskeméti és öt nagykőrösi indult. A főszervező fiatal tenyésztő elmondta, hogy embert, illetve galambot próbáló egy ilyen verseny, hiszen előírás szerint legkevesebb öt órát kell a galamboknak a levegőben tölteni, ezen belül egy órát tűnőszállásban, vagyis szabad szemmel nem látható magasságban kell keringenie. Ez a rendkívüli állóképesség adja ennek a fajtának a különlegességét, ami egyébként az egyik legnépszerűbb magyar galambfajta világszerte, még az Amerikai Egyesült Államokban is nagy számban reptetik. Azonban a legjobb állóképességgel a hazánkban tenyésztett példányok bírnak. Lakos Lajos rámutatott, hogy az esemény a különböző belső szabályok szerint működő klubok tagjait hozza össze egy szívélyes közösséggé.

Fotó: Horváth Péter
Fotó: Horváth Péter

A verseny első helyezettje a kecskeméti Fischer-Balla József lett, akinek 24 madara hat óra 24 percet töltött a levegőben, ebből egy óra 50 percet tűnőszállással. A győztes elmondta, hogy eredményéhez sok munka és szerencse vezetett, mert bizony az utóbbi is kell, hiszen a vércse nagy ellensége a falkának.

Második helyezett lett Virág Ferenc, harmadik Pavolek Ferenc, negyedik Lakos Lajos és ötödik Bakos János.

A verseny megvalósításában közreműködött a Kárpát-medencei Kisállattenyésztőkért Alapítvány, mely a Kárpát-medence kisállattenyésztőit fogja össze és segíti, illetve a magyar fajták védelmét is zászlajára tűzte. A díjátadón Kürtösi Szabolcs, az alapítvány egyik alapítója és kuratóriumi tagja köszöntötte a tenyésztőket és elmondta, hogy a mai világban nagyon költséges a kisállattartás a takarmányárak, az állategészségügyi előírások és költségeik miatt. A tenyésztők kitartását méltatva hozzátette, hogy küzdelmeik rendkívüli értéket jelentenek és hozzájárulnak ahhoz, hogy hazánkban fennmaradjon a kisállattenyésztés hagyománya. Kürtösi Szabolcs nagy mennyiségű tápot is átadott a helyezetteknek, amit az alapítvány és Gál Zoltán ajánlott fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában