bács-kiskun

2021.09.05. 07:00

Három város tenyésztői engedték a magasba galambjaikat

Három település, Kecskemét, Nagykőrös és Cegléd galambászai közösen tartottak baráti házi versenyt szombaton Csemőn, az Ökocentrumban.

Horváth Péter

Nagykőrös-Kecskemét-Cegléd Házi Verseny Csemő, Ökocentrum

Fotó: Horváth Péter

Egy ifjú galambtenyésztő, Lakos Lajos kezdeményezésére immár második alkalommal jöttek össze a három település budapesti magasröptű keringő galambot tenyésztő galambászai és mérték össze tenyészetük legjavának képességeit. A Nagykőrös-Kecskemét-Cegléd Házi Versenyen 19 galambtenyésztő, hét ceglédi, hét kecskeméti és öt nagykőrösi indult. A főszervező fiatal tenyésztő elmondta, hogy embert, illetve galambot próbáló egy ilyen verseny, hiszen előírás szerint legkevesebb öt órát kell a galamboknak a levegőben tölteni, ezen belül egy órát tűnőszállásban, vagyis szabad szemmel nem látható magasságban kell keringenie. Ez a rendkívüli állóképesség adja ennek a fajtának a különlegességét, ami egyébként az egyik legnépszerűbb magyar galambfajta világszerte, még az Amerikai Egyesült Államokban is nagy számban reptetik. Azonban a legjobb állóképességgel a hazánkban tenyésztett példányok bírnak. Lakos Lajos rámutatott, hogy az esemény a különböző belső szabályok szerint működő klubok tagjait hozza össze egy szívélyes közösséggé.

Fotó: Horváth Péter
Fotó: Horváth Péter

A verseny első helyezettje a kecskeméti Fischer-Balla József lett, akinek 24 madara hat óra 24 percet töltött a levegőben, ebből egy óra 50 percet tűnőszállással. A győztes elmondta, hogy eredményéhez sok munka és szerencse vezetett, mert bizony az utóbbi is kell, hiszen a vércse nagy ellensége a falkának.

Második helyezett lett Virág Ferenc, harmadik Pavolek Ferenc, negyedik Lakos Lajos és ötödik Bakos János.

A verseny megvalósításában közreműködött a Kárpát-medencei Kisállattenyésztőkért Alapítvány, mely a Kárpát-medence kisállattenyésztőit fogja össze és segíti, illetve a magyar fajták védelmét is zászlajára tűzte. A díjátadón Kürtösi Szabolcs, az alapítvány egyik alapítója és kuratóriumi tagja köszöntötte a tenyésztőket és elmondta, hogy a mai világban nagyon költséges a kisállattartás a takarmányárak, az állategészségügyi előírások és költségeik miatt. A tenyésztők kitartását méltatva hozzátette, hogy küzdelmeik rendkívüli értéket jelentenek és hozzájárulnak ahhoz, hogy hazánkban fennmaradjon a kisállattenyésztés hagyománya. Kürtösi Szabolcs nagy mennyiségű tápot is átadott a helyezetteknek, amit az alapítvány és Gál Zoltán ajánlott fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában