galériával

2021.09.06. 17:25

Hármas ikerborjak születtek Félegyházán

Ritka pillanatnak lehettek tanúi a Kiskun Farm Kft. munkatársai pénteken. A tehenészet egyik kedvenc jószága, Juci ugyanis három ikerborjúnak adott életet péntek délben – tájékoztatta hírportálunkat Csáki Tünde telephelyvezető.

Vajda Piroska

Fotó: Kiskun Farm Kft.

Csáki Tünde azt is elmondta, hogy a tejelő tehenészetekben elenyésző, mindössze 3-4 százalék az ikerellés aránya, a hármas ellés pedig még ritkább. Cégük telephelyén huszonöt éve nem volt erre példa. Mint megtudtuk, a két üszőnek és egy bikának életet adó tehén már elég idősnek számít. A nyolcéves Juci nagyon nehezen lett vemhes, ez mégis a hatodik ellése volt már.

Mivel a jószág a szokásosnál is nagyobb termetű, a telephelyen dolgozók nem számítottak arra, hogy hármasikreket vár. A borjú testvérek az ultrahangos vizsgálatokon sem mutatták meg magukat. A gondozók elmondása szerint a borjak könnyű elléssel jöttek a világra. Az elsőt és a harmadikat magától ellette meg Juci, a másodiknál kellett a gondozóknak segédkezniük. A borjak viszonylag kis súllyal, alig húsz kilósan születtek. Egy újszülött borjú általában dupla ekkora szokott lenni.

Apró termetük ellenére azonban jó egészségnek örvendenek

– mesélte a részleteket Csáki Tünde.

A telephely vezetőjétől azt is megtudtuk, hogy a Vöröscsillag Termelőszövetkezet egykori tehenészetét 2019-ben vette meg a Magyar család, hogy így biztosítsa a Kisteleki Sajtüzem tejellátását. A telepen 450 tehenet fejnek, jelenleg naponta 11 ezer liter tejet állítanak elő. Növénytermesztéssel is foglalkoznak, így maguk termelik meg az állatok takarmányát. A Kiskun Farm Kft. félegyházi telephelye harminckét család megélhetését biztosítja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában