kecskemét / galériával

2021.09.24. 14:16

Fogyatékkal élők és megváltozott munkaképességűek álláskeresését segítik

A vakok és gyengénlátók megyei egyesületének 336 tagjából jelenleg 60 dolgozik, de bíznak abban, hogy egyre többen tudnak majd munkát vállalni, mind több cég lesz nyitott a foglalkoztatásukra. Ezt a célt segítette a hivatalosan, pénteken lezárult rendezvénysorozat.

Hraskó István

Fotó: Hraskó István

Közösen a munkáért – ez volt a címe a Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesülete által még 2020-ban elkezdett rendezvénysorozatnak, mely azt tűzte ki célként, hogy elősegítsék a fogyatékkal élő, megváltozott munkaképességű személyek munkakeresését, elhelyezkedését.

Hencz Andrástól, az egyesület elnökétől megtudtuk, elsősorban személyes találkozásokra teremtettek lehetőséget a potenciális munkavállalók és a foglalkoztatásukra kész cégek között. A megye több városában rendeztek fórumokat, tájékoztató előadásokkal, a jó gyakorlatok bemutatásával, és már dolgozó gyengénlátó, vak vagy mozgássérült munkavállalók élménybeszámolóival.

Felkészítő és megerősítő foglalkozások is voltak, melyekben pszichológus, munkaerőpiaci tanácsadó és mentor is részt vett, ugyanis mint a Katona József Könyvtárban tartott záróeseményen elhangzott, a célcsoportot alkalmassá kell tenni a munkakeresésre.

Elsősorban önbizalmuk, önmagukba vetett hitük erősítésére, képességeik, készségeik tudatosítására van szükségük, hiszen egy sérült ember számára óriási bátorságot, kitartást és elkötelezettséget igényel egy állásban elhelyezkedni.

A projektben hangsúlyt helyeztek arra is, hogy bemutassák a fogyatékossággal élő munkavállalók értékeit, segítettek nekik a beilleszkedésben, betanulásban, kollégáiknak pedig érzékenyítő tréningeket tartottak.

Hencz András, az egyesület elnöke kérdésünkre elmondta: jelenleg 336 tagjuk van, közülük 60 dolgozik, de bízik abban, hogy ez a szám a rendezvényeknek is köszönhetően emelkedni fog. Népszerű a vakok és a gyengénlátók között a gyógymasszőri szakma, többen informatikusok, adminisztrátorok, de vannak kertészek és raktárosok is. Régebben a telefonközpont-kezelés védett szakma volt a vakok részére, sajnos mára ez megszűnt, és a digitalizáció miatt kiszorultak az ilyen a munkahelyekről.

Hencz András hozzátette: azt nem tudják megígérni, hogy állást biztosítanak, de kapcsolatot tudnak kínálni a munkaadók felé, és ennek eredményei is vannak:

tavaly két tagjuk tudott munkába állni, most pedig ötnek van folyamatban az elhelyezkedése.

Az elnök szeretné, hogy minél többen jussanak lehetőséghez a nyílt munkaerőpiacon, mert sok olyan tagjuk van, aki véleménye szerint biztosan megállná ott is a helyét. A vakok és gyengénlátók megyei egyesülete kapcsolatot tart a középiskolákkal is, az ott tanuló gyengénlátó diákokat oktatási segédanyagokkal tudják segíteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában