galériával

2021.09.07. 17:25

Emlékkeresztet állítottak a tompai körforgalomnál

A Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. csatlakozott ahhoz a programhoz, melynek célja, hogy mind a huszonegy állami erdőgazdaság keresztállítással emlékezzen meg a működési területén az 52. Nemzetközi Euchrisztikus Kongresszus magyarországi megrendezéséről. A Kefag Zrt. emlékkeresztjét kedden avatták fel Tompa határában, a szerb-magyar határ közelében lévő körforgalomnál.

Tapodi Kálmán

– Mi nem akarjuk lebontani a kereszteket, mint ahogyan megtették nyugaton, hanem éppen most állítjuk fel azokat, hogy erősítsük keresztény és magyar lelkületünket, és lelkiségünket – mondta dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke a keddi keresztszenteléskor. Az érsek emlékeztetett: a keresztények számára a kereszt egyszerre jelenti Jézus halálát és győzelmét, hiszen Krisztus a kereszten váltotta meg a világot és győzte le a bűnt.

Fotó: Tapodi Kálmán

Sulyok Ferenc, a KEFAG Zrt. vezérigazgatója beszéde során hangsúlyozta: a kereszt elhelyezésekor fontos volt, hogy jól látható, forgalmas helyre kerüljön a monumentális emlékjel. – Tompa határában, a város Felsősáskalapos nevű külterületi részén, a magyar-szerb államhatár közelében, az egyik legjelentősebb balkáni tranzitútvonal mellett találtunk alkalmas helyszínt – mondta el a vezérigazgató.

A keresztet így a tompai határátkelőhelytől körülbelül 2 kilométerre helyezték el, egy idős feketefenyőkkel borított buckaoldalra.

– Egy olyan pontra került a kereszt, ahol az 53-as főút zúgó forgatagát egy körforgalom csillapítja, ezáltal óhatatlanul is ráveszi az utazóközönséget arra, hogy figyelmét az őt körülvevő környezetre, így az emlékkeresztre irányítsa – sorolta Sulyok Ferenc.

A vezérigazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy az erdőknek nélkülözhetetlen szerepe van a gazdasági-, természetvédelmi- és a társadalmi életben is. – Mindemellett erdőink óriási mértékben hozzájárulnak a lakosság egészségvédelméhez, könnyen és biztonságosan elérhető kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak, ökoturisztikai fejlesztések alapját képezik és mint jelen esemény is illusztrálja, kulturális értékek elhelyezésére biztosítanak méltó teret – fogalmazott Sulyok Ferenc.

Fotó: Tapodi Kálmán

A keresztállítás az Emberi Erőforrások Minisztériuma félkérésre, Nagy István agrárminiszter tulajdonosi támogatásával megerősítve, az Erdőkért Felelős Államtitkárság irányításában történt.

– Az emlékhely nem csak a pápalátogatás évének állít emléket, hanem a jövőben is sok éven át lehetőséget biztosít, hogy jótékony hatásai által közelebb hozzon mindenkit a természethez. Az ilyen kegyhelyek esztétikus, meghitt környezetben teszik lehetővé a befelé fordulást és büszkén mutatják gyermekeinknek és a világnak a magyar lakosság elhivatottságát és meggyőződését – mondta keresztszentelés előtt beszédében Kovács Ferenc, az Agrárminisztérium Vadgazdálkodási Főosztályának főosztályvezetője.

Az 5 méteres kereszt teljes tömege 600 kilogramm

A tompai körforgalomnál felállított kereszt vörösfenyőből készült, rétegragasztásos technológiával. Sulyok Ferenc az avatón elmondta: a másfél köbméternyi faanyag pontos származási helyét nem ismerik, de annak mintegy kétharmad része egy szülői hagyatékból származik és az örökös büszke arra, hogy a féltve őrzött fenyőpallók nemes célra lettek felhasználva. A kereszt teljes tömege talp nélkül, körülbelül 600 kilogramm, a talajtól mért teljes magassága 5 méter. A nagy tömege és magassága miatt, illetve a homokos talaj miatt három köbméteres betonalap készült, amibe elhelyezték a 150 kilogrammos, egyedi gyártású tűzihorganyzott acél talpelemet. A kereszten olvasható a katolikus világesemény biblikus jelmondat: „Minden forrásom belőled fakad”.

A kereszt kivitelezője a kecskeméti Baugenerál Kft. volt.

 

Ezek is érdekelhetik