programsorozat

2021.09.29. 14:20

Előadást tartottak a romák történetéről Kiskunmajsán

Pap Eliza és Végső István „Régmúlt. Rég volt?” címmel tartott előadást a napokban Kiskunmajsán.

Pozsgai Ákos

Fotó: Lajkó Gergely

Az „Együtt, egymás mellett” programsorozat részeként tartották meg Kiskunmajsán, a Konecsni György Helytörténeti Gyűjteményben a „Régmúlt. Rég volt?” című, a romák történetéről szóló fórumot.

Pap Eliza, a Konecsni György Helytörténeti Gyűjtemény történész-muzeológusa és Végső István, a Clio Intézet történésze tartottak előadást a romák történetéről, majd fórum keretében beszélgettek a vendégekkel a felmerülő kérdésekről.

Bozóki Szilvia projektvezető köszöntője után Végső István a cigányok történetét, vándorlását foglalta össze röviden, majd a roma holokauszt nemzetközi és magyarországi eseményeiről beszélt. Kiemelte a téma folyamatos feldolgozásának fontosságát és azt, hogy a közbeszédben továbbra is kevés szó esik a legnagyobb hazai kisebbség históriájáról és a tragédiájáról.

– Ám nem csupán a többségi társadalom, hanem az érintettek is keveset tudnak múltjukról. Ezért fontos, hogy minél több alkalommal lehessen a témáról beszélgetni – jelentette ki a történész.

Pap Eliza a kiskunmajsai cigányok történetét foglalta össze előadásában a 18. századtól napjainkig. Érdekes pillanatképeket elevenített fel a helyi romák megjelenésétől a cigányprímásokon át a szocialista termelőszövetkezetekbe való integrálásukig. Lényeges életmódbeli, lakhatási apróságok derültek ki róluk. Az előadás végén a hallgatóság tehette fel kérdéseit, a rendezvény a Remény és Jóság Egyesület szervezésében valósult meg.

A hallgatóság egy csoportja

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában