sajtótájékoztató

2021.09.27. 11:25

Elmaradott városrészt zárkóztathat fel Kalocsa a támogatásból

Közösségi ház és tér, játszótér, csatornarendszer, útszakasz, vízelvezetés, illetve több szociális bérlakás újul meg abból a bruttó 250 millió forintból, amit a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat önerőigény nélkül bocsát Kalocsa rendelkezésére.

Gábor János

A szegregált városrész rehabilitációjáról tartottak sajtótájékoztatót

Fotó: Gábor János

A romák lakta terület rehabilitációja ősszel indul, a kivitelezők számára kiírt közbeszerzési eljárásokkal – derült ki a városi önkormányzat és a Cigány Nemzetiségi Önkormányzat (CNÖ) múlt heti, városházán tartott sajtótájékoztatóján.

Szociális városrehabilitációs pályázat néven, a szegregált területeken lehet megvalósítani ezt a programot, vagyis ott, ahol a leghátrányosabb helyzetű lakosok élnek – magyarázta dr. Filvig Géza. A polgármester emlékeztetett: a projekt beruházásai a CNÖ közösségi házának területén, valamint a Malomszögi és a Vízmű utca környékén zajlanak majd. – Ha valaki elmegy erre, láthatja, hogy az emberek rossz körülmények között élnek. Nagyon sok a gyerek is, akik nem mindegy, hogy hogyan szocializálódnak – érvelt.

Sztojka István CNÖ-elnök elmondta: a környéken él 5-6 olyan család is, amely nem hajlandó betartani a legalapvetőbb együttélési és magatartási szabályokat, sőt, tesznek ellenük – utalt a Szőlők köze városrészben rendszeresen felmerülő problémákra, az illegális hulladéklerakóktól a szemétégetéseken át a rendbontásokig. Schmidt Rajmund, a kerület képviselője hozzátette: bízik abban, hogy a javuló életkörülmények, illetve a szintén ebből a pályázatból telepítendő térfigyelő kamerák beilleszkedésre fogják sarkallni a renitens lakókat, akik miatt évente milliókat kell szabálytalanul elhelyezett hulladék eltakarítására költeni.

Boromisza Viktor, a városüzemeltetési és -fejlesztési osztály vezetője kifejtette:

jórészt építési beruházásokat tartalmaz a keret, amiből lebontják például a CNÖ közösségi házához tartozó faépületet, majd a helyén új ingatlant emelnek.

Teljesen felújítják, közművesítik és újra fűthetővé teszik továbbá a Malomszögi, illetve a Vízmű utcában lévő önkormányzati bérlakásokat, de jut majd pénz az útburkolatok aszfaltos megerősítésére, az ivóvízhálózat cseréjére, valamint az ingatlanok vízbekötéseinek rekonstrukciójára és egy térfigyelő rendszer kiépítésére is. Utóbbihoz nyolc kamerát telepítenek a Malomszögi, a Vízmű, a Kertekalja és a Petőfi utca által határolt területen, részletezte.

A szegregált városrész rehabilitációjáról tartottak sajtótájékoztatót
Fotó: Gábor János

Kiírják a szükséges közbeszerzési eljárásokat

Az osztályvezető kérdésünkre elárulta: a büdzséből körülbelül 220 millió forintot emésztenek fel az építési költségek. Az ivóvízhálózat- és útfelújításra, valamint a bérlakásfejlesztésre nagyságrendileg 80-80, a közösségi házra 50, a kamerarendszerre nyolc, a hulladéklerakók felszámolására öt, míg tervezésre, tanulmányokra, előkészítésre, ellenőrzésre, szakmai szolgáltatásokra és adminisztrációs feladatok­ra körülbelül 20–25 millió forintot fognak költeni. Hozzáfűzte: a következő egy-két hónap során kiírják a szükséges közbeszerzési eljárásokat, amelyek végén két kivitelező céggel fognak szerződést kötni. A fizikai megvalósítás legkésőbb 2022 márciusában indul és szeptember 30-ig fejeződik be. Az ingatlanok használatba adása november végére várható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában