galériákkal

2021.09.11. 08:52

Elkezdődött a 42. Szüreti Fesztivál Halason

Három napon keresztül ünnepelnek a csipke városában, egy év kihagyás után szeptember 10-12. között ismét meg tarják a város legnagyobb rendezvényét. A 42. Halasi Szüreti Fesztiválon a hagyományőrző műsorok mellett, koncertek és lovas színház is várja az érdeklődőket.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

Habár a szőlő – és bortermelés az elmúlt évtizedek alatt jelentősen csökkent a dél-alföldi városban, ma is elválaszthatatlan a településtől, több család foglalkozik az isteni nedű előállításával.

A szőlő és a bor a város kulturális életének is szerves része maradt, több mint négy évtizede rendezik meg kora ősszel a szüreti fesztivált, amely kiváló lehetőséget nyújt a helyi és távolabbról érkező hagyományőrző csoportok bemutatkozására, de a könnyű zenei élet helyi és országosan ismert fellépői is szórakoztatják a fesztivál résztvevőit.

Már a hét közepén a piactéren szüreti hívogatóval és mustkóstolóval népszerűsítették a hétvégi programot, a város központjában két színpadon is zajlanak a programok, de lesz szüreti felvonulás szombat délután és vasárnap délelőtt is. Az előbbin, szombat délután hagyományőrzők, mazsorettek, iskolai-és sportegyesületi csoportok, a második menetben, vasárnap délután veterán autók, motorok, kerékpárosok és mezőgazdasági gépek vonulnak fel.

A szüreti fesztivál pénteki nyitónapján a főtéri nagyszínpadon fellépett az Eklektik, az Ocho Macho és a Naposabb oldal zenekar, a városháza udvarán kialakított Borudvar színpadján a Jazz Friendship Bandkezdett, majd a Rumba Gitána, a MoonShiners, a Légy a kaktuszban, valamint este tizenegy órától zárásként a T-Band zenekar.

Szombaton a nagyszínpadon a Pál utcai fiúk, a Gypo Circus, a Kiscsillag és a Welcome Band, a borudvarban pedig a Tremolo, a Timeless Jazz Band, az 5 Non Bonds játszik, este pedig táncház várja a népzene kedvelőit. Vasárnap délután és kora este a főtéren a Halas Fitness Egyesület, a Silver Step Táncstúdió, a Lyra együttes és Kovács Kati koncertje zárja a szüreti programokat.

Kísérő programként szombat este hét órától a Szent László, a Lovagkirály című zenés előadás lesz látható a Nemzeti Lovas Színház előadásában a Hirling József Lovasparkban.

A főtéren Natura Gyermekjátszó és Konflis park, a Közösségek Házában Baráth József Ellenétek című kiállítása, az udvaron pedig a Szathmáry Sándor Kertbarát Kör terménykiállítása, a református közösségi házban Hambalkó Magdolna „Halasi mesevilág” című tárlata, a Thorma János Múzeumban pedig a „Nagybányai remekművek címmel nyílt festménykiállítás lesz megtekinthető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában