2021.09.17. 07:00
Az arany sárfehér szőlő megmentéséért dolgoznak
Csütörtökön megalakult a 2022. évi Sárfehér-Szőlő Emléknap szervezőbizottsága, az alakuló ülésnek a fülöpszállási Birkás Bor- és Pálinkaház adott otthont. Az egybegyűltek Kostka László izsáki szőlőtermesztő, az Izsáki Sárfehér szőlőfajta legsikeresebb termesztője emlékének megőrzésért, a sárfehér megmentéséért és elterjesztéséért dolgoznak majd. Emellett szakmai konferencia jelleggel változó helyszíneken emléknapot szerveznek a jövőben. Első jelentős eseményük a jövő évi izsáki Sárfehér-Szőlő Emléknap lesz.
A 2022. évi Sárfehér-Szőlő Emléknap szervezőbizottsága Fülöpszálláson, a Birkás Borházban
Fotó: Horváth Péter
Az alapítók között van Birkás Menyhért, Varga Árpád és Varga-Fülöp Krisztina borászok, Izsák Város Önkormányzata, melyet dr. Bozóky Imre alpolgármester képviselt, Orgovány nagyközség, a települést Gál Szilvia polgármester képviselte, illetve Farkas P. József, a Karol Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatója.
Jelen volt még Tetézi Lajos izsáki helytörténész, aki tanulmányban dolgozta fel Kostka László és az izsáki arany sárfehér szőlőfajta kapcsolatát a Forrás július-augusztusi számában, valamint Knábel László, az Izsáki Hegyközség hegybírója. Az alapítók felvállalták a fajta megmentését és annak újjászületéséért dolgoznak, mert az alacsony művelésű szőlőfajta fennmaradását veszély fenyegeti a megfelelő humán erőforrás hiányában, valamint a magas költségek okán.
Knábel László elmondta, hogy az arany sárfehér izsáki termőterülete 2008 és 2021 közötti időszakban 430-ról 70 hektárra esett vissza, ami meredek zuhanás, ezért különösen sürgető lépéseket tenni a megmentése érdekében.
Hálás szőlőről van szó a termésmennyiség és a borminőség tekintetében is.
A mostani borászati technológiákkal feldolgozva jól iható almás-körtés jegyekkel rendelkező nedű készíthető belőle.
Birkás Menyhért ehhez csatlakozva hozzátette: korábban a sárfehér volt a környék vezérterméke, ebből termesztettek a legtöbbet a szőlősgazdák. Mind a Birkás, mind az izsáki Gedeon pincészet készít sárfehér bort és mivel kiváló alapanyag, pezsgőt is. Varga-Fülöp Krisztina, a Gedeon Birtok pincészet tulajdonosa elmondta, hogy maguk nyolc hektáron termesztik a fajtát, fajtabort és -pezsgőt is csinálnak belőle, de a házasításhoz is jó alap a szőlő.
A pincészetek képviselői állítják, ugyan megcsappant a hungarikumnak számító fajta termesztési kedve, de a fogyasztók kedvelik a belőle készült fajtaborokat és pezsgőket.
Hangsúlyozták: az összefogással szeretnék megtalálni azt a piaci szegmenst, ahol jól érvényesülhetnek a sárfehérből készült termékek és a célzott marketintevékenységgel tovább építik a sárfehér hírnevét. Mindkét pincészet sárfehér pezsgője előkelő helyen végzett a nemzetközi szakmai megméretésen.
Jelenleg Orgoványon termesztik legnagyobb területen az arany sárfehér szőlőt. Gál Szilvia elmondta, hogy önkormányzatként a nemes kezdeményezés mellé áll és minden lehetséges eszközzel segítik a küldetést. A Hegyközség a szervezésben, illetve szakmai segítséggel támogatja a kezdeményezést, a pincészetek pedig különböző programokkal a Sárfehér Napok egy-egy állomását is jelenthetik majd.
Farkas P. József kiemelte, hogy a 20-30 éves távlatban gondolkodnak az alapítók és szívvel-lélekkel dolgoznak a céljukért. A könyvtár közeljövőben megújuló honlapján mintegy gyűjteményes tudástár, külön felületet kap majd az izsáki arany sárfehér és Kostka László munkássága.