megállapodás

2021.09.20. 13:55

A Pécsi Tudományegyetem diákjait is fogadja a kalocsai múzeum

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szekszárdon működő Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara megállapodást írt alá a Viski Károly Múzeummal arról, hogy a hallgatók szakmai gyakorlatot végezhessenek a kalocsai intézmények bármelyikében.

Gábor János

Balról jobbra: dr. habil Kocsis Miklós docens, tanszékvezető, prof. dr. habil Szécsi Gábor dékán, Romsics Imre múzeumigazgató és Budai Viktória gyűjteményvezető a megállapodás aláírásán

Fotó: Gábor János

Együttműködési megállapodást kötött a Pécsi Tudományegyetem és a kalocsai Viski Károly Múzeum. Az együttműködést szentesítő okiratot a PTE Kalocsán tartott alkotótáborának végén tartott kiállításmegnyitón írta alá Romsics Imre múzeumigazgató és prof. dr. habil Szécsi Gábor dékán. Budai Viktória, az eseménynek otthont adó Nicolas Schöffer Gyűjtemény vezetője elmondta: a diákok gyakrabban fognak feladatokat vállalni a múzeumokban, ahol eltölthetik a szakmai gyakorlatukat, kivehetik a részüket tárlatvezetésből vagy pedagógiai programokból.

– A kalocsai múzeum az elmúlt negyed évszázad során is együttműködött egyetemekkel. Szerződéses kapcsolatban vagyunk az Eötvös Loránd Tudományegyetem néprajz tanszékével, a Szegedi Tudományegyetem szintén néprajz és régész tanszékével, de más felsőoktatási intézmények hallgatói is rendszeresen jönnek ide gyakorlatra, terepbejárásra, ásatásra – emlékeztetett Romsics Imre. Kiemelte: nagyon örömteli, hogy a PTE-hez tartozó szekszárdi karral bővül a partnerek listája, hiszen a két várost történelmi és földrajzi gyökerek fűzik össze.

– Abban bízom, hogy nemcsak a környezetkultúra, hanem a pedagógia szakra járókkal is lehet majd kapcsolatunk, mivel sokféle programot tudunk biztosítani – jegyezte meg.

Szécsi Gábor elmondta, amióta létrejött a Közép-Duna Menti Kiemelt Térség, azóta Bács-Kiskun, Tolna és Fejér megye régiói, intézményei között kulturális, oktatási, ezen belül felsőoktatási együttműködések köttetnek. Ezeket úgy jellemezte: a „nagy egyetemmodell” megvalósítása zajlik. A törekvés nem új keletű, magyarázta, hiszen az egyetemek évtizedek óta mindig arra törekednek, hogy a lehető legtöbb gazdasági, társadalmi, oktatási partnert tudják maguk mellett, ahelyett, hogy elefántcsonttornyokban ülve „néznék a köldöküket”.

A befelé forduló elmélkedés helyett gyakorlatorientált, hallgatóbarát képzéseket kell kialakítani, úgy, hogy minél több minőségi tudást szerző fiatalt tartson meg a térség.

Romsics Imre szavaira reflektálva hangsúlyozta: egyelőre valóban csak a környezetkultúra alapképzést egészítik ki kalocsai műhelyeket érintő programmal, de később a mesterképzésben és a pedagógia szakirány kapcsán is érintett lesz a város, akár úgy, hogy a képzésbe bevonják az itteni múzeumi dolgozókat.

Balról jobbra: dr. habil Kocsis Miklós docens, tanszékvezető, prof. dr. habil Szécsi Gábor dékán, Romsics Imre múzeumigazgató és Budai Viktória gyűjteményvezető a megállapodás aláírásán
Fotó: Gábor János

Dr. habil Kocsis Miklós, a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának tanszékvezetője a kiállítást megnyitó beszédében elmondta, az alkotótábor termése tökéletes lenyomata az együttműködésnek. Éveken át tartó munka eredménye minden egyes kép, pedig némelyik készítője éppen hogy csak elkezdte a képzést. Az anyag szerinte egyszerre autentikus, amiért a tábort szervező Varga Rita képzőművésznek, a tárlat kurátorának mondott köszönetet. A napokban még látható kiállítást a Kalocsán élt Dargay Lajos kinetikus–kibernetikus szobrászt idézve ajánlotta a látogatóknak: „úgy érzem, hogy a jövő művészete tudományos meggyőződésünk formává válása lesz”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában