Kecskemét

2021.09.05. 15:25

A mai fiatalok számára is vonzó a cserkészet

Ezt bizonyítja a napokban megrendezett Városi Cserkésznap, ahol Kecskemét négy cserkészcsapata mutatta be az érdeklődőknek, mitől is vonzó a cserkészet. Ráadásul az esemény új utakra terelheti a helyi cserkészeket, hiszen összekovácsoló erővel is bírt számukra.

Sebestyén Hajnalka

A Városi Cserkésznapot az Önkéntesség Magyarországi Éve 2021 országos rendezvénysorozat részeként hívták életre. A részletekbe Takaró Milán, a kecskeméti, 121. számú Dr. Vetéssy Géza cserkészcsapat parancsnoka, a VIII. cserkészkerületi program főszervezője és a Magyar Cserkészszövetség teljes jogkörű képviselője avatta be hírportálunkat.

– Az önkormányzat felkérésére csatlakoztunk az Önkéntesség Magyarországi Éve rendezvényhez. A tematikus hetek közül a család, gyermek és ifjúság kategóriát választottuk, mivel ez az, amiben érintettek vagyunk. A célunk az volt, hogy a nagyközönségnek is bemutassuk közelebbről a cserkészetet. Ebben a mi cserkészcsapatunkon kívül a város másik három csapata is részt vett – mondta a beszélgetés elején Takaró Milán, az ország egyik legnagyobb cserkészcsapata nevében.

Fotó: Sebestyén Hajnalka

A Városi Cserkésznapon így a 121. számú Dr. Vetéssy Géza cserkészcsapaton kívül az érdeklődők találkozhattak a 878. számú Hatvani Pál cserkészcsapattal, a 118. számú Kalazanczius cserkészcsapattal és az 1844. számú Joseph Bates cserkészcsapattal.

– A négy csapat képviselői, vezetésemmel, az elmúlt hónapokban folyamatosan egyeztettek, és szervezték a Városi Cserkésznap programjait. Sajnos az eső kicsit keresztülhúzta a számításainkat és a tervezett játékokat, illetve a táncházat nem tudtuk megtartani.

Ennek ellenére, ha nem is nagy tömegnek, de jelentős érdeklődőnek tudtunk ízelítőt mutatni a cserkészélet szépségeiből

– árulta el Takaró Milán, aki idén érettségizett a Bolyaiban, és a napokban kezdi meg a felsőfokú tanulmányait Budapesten, az ELTE-n.

A Városi Cserkésznap két helyszínen zajlott. Először a Református iskola előtt, az árkádok alatt, az eső elől megbújva különböző programokon vehettek részt az érdeklődők a cserkészekkel. Az ifjú cserkészek a többi között bemutatták, hogyan készítenek a nomád cserkésztáborokban terepasztalt vagy függőhintát maguknak. Közben szólt a zene, énekeltek és kézműveskedtek is.

– A cserkészek számára fontos a hit, így a programok összeállításánál erre is hangsúlyt fektettünk. Mivel a program második része a Vasútparkban zajlott, a közbe eső területen, a Rákóczi úton lelki ösvényeket alakítottunk ki, ahol Isten teremtett világát ismerhették meg a résztvevők.

Az Újkollégium előtt tartottak bemutatókat, a kép jobb oldalán áll Takaró Milán
Fotó: Sebestyén Hajnalka

A Vasútparkba tervezett programok közül nem minden valósulhatott meg az időjárás miatt, de a tábortüzet sikerült, mely rendkívüli erővel bírt – tette hozzá Takaró Milán, majd összegezte a nap tapasztalatait.

– Sajnos az időjárás nem kedvezett nekünk, kevesebb fiatalt tudtunk megszólítani. Arra azonban nagyon jó volt, hogy a városban működő négy cserkészcsapat tagjait jobban összehozza, és ennek nagyon örülök. Szerintem ez egy jó kezdet, vannak már közös terveink, melyek, bízom benne, megvalósulnak – mondta végül a fiatal cserkész.

A cserkészet a világ és hazánk legnagyobb ifjúsági mozgalma: egy kalandos, minden korosztály számára izgalmakat, kihívásokat nyújtó, értékek mentén működő szervezet. Csupa élmény, játékok, táborok, természetjárás, sport és vagányság egybegyúrva egy életformává – erről szól a cserkészet!

A világ több mint 200 országában 38 millió, Magyarországon pedig országszerte több mint 10 ezer cserkész tevékenykedik 6-tól egészen 99 éves korig. A cserkészeknek a kalandozáson túl küldetésük is van: „jobbá tenni világot.” Egy közös célért dolgoznak, hogy a gyermekek és a fiatalok talpraesett, életrevaló, elkötelezett felnőttekké váljanak, akik hasznos tagjai a társadalomnak, és a világ dolgai mellett van idejük önmaguk fejlesztésére is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában