galériával és videóval

2021.09.23. 17:25

A gyerekek azonnal birtokba vették a kecskeméti Vasútkert új mesepadjait

Virágok és falevelek, valamint egy platánfa díszíti a kecskeméti Vasútkert két padját. Nagy-Bán Kitti mesekönyv-illusztrátor, grafikusművész dekorációs ötletét a Városüzemeltetési Kft. felkarolta, reményeik szerint sok szép mese hangzik majd el a padokon.

Hraskó István

2018 decemberében jelent meg Pásztor Andrea, a Kecskeméti Lapok újságíró-szerkesztő munkatársának A platánfa álma című meseregénye, melynek középpontjában egy százéves, érző, gondolkodó, az emberi beszédet értő platánfa és egy óvodás kislány, Olívia megható barátsága áll. A kötet Nagy-Bán Kitti grafikusművész gyönyörű illusztrációi miatt is sokak kedvence lett.

Kitti aztán arra gondolt, hogy a mesekönyv illusztrációival padokat is lehetne díszíteni A Kecskeméti Városüzemeltetési Kft.-ben partnerre talált a megvalósításban, és a végeredményt immár bárki megtekintheti a Vasútkertben, ugyanis ott helyezték ki a két megfestett padot, melyet csütörtök délután rövid ünnepség keretében adtak át. Mint elhangzott, az alkotó és a cég is abban bízik, hogy innentől fogva sok szép mese hangzik majd el a vasútkerti fák alatt, hisz a padokkal nem titkolt céljuk, hogy meseolvasásra biztassák a kecskeméti családokat.

– Legelőször akkor jutott eszembe az ötlet, amikor két éve a városban népi motívumos padok jelentek meg. A mesekönyv kecskeméti kötődésű, sőt Kecskemét első saját mesekönyve, így a téma számomra adott volt.

A padok festésével szerettem volna az emberekkel még jobban megszerettetni a mesék világát, a meseolvasást, és az is célom volt, hogy a művészet közelebb kerüljön mindenkihez, aki arra jár.

Hiszen egy kültéri bútor – jelen esetben a pad – olyan tárgy, amit bárki használhat, kortól, nemtől, kultúrától függetlenül. Így az embereknek észrevétlenül vidámságot és művészetet csempész a napjaiba – mondta Kitti, aki nem kért semmilyen fizetséget a díszítésért.

– Ez ajándék, az ajándékot pedig szeretettel és szívből adják, nem pénzért készítik. Én inkább lehetőségnek és kiváltságnak tekintem, hogy közreműködhettem egy ilyen különleges projektben, hiszen a mesepadok egyedülállóak.

Nagyon hálás vagyok, és kicsit megható is, hogy egy ilyen csodás dolog elkészülhetett.

Persze ehhez fontos volt a támogatás mind a Kecskeméti Médiacentrum, mind a Kecskeméti Városüzemeltetés részéről, hiszen az ő nyitottságuk és támogatásuk nélkül az ötlet csak ötlet marad, és nem lesz belőle valóság – tette hozzá Kitti.

Az átadó ünnepségen két alpolgármester, Engert Jakabné és dr. Szeberényi Gyula Tamás is jelen volt, de természetesen nem hiányozhattak a gyerekek sem, a Zrínyi iskolából érkezett egy osztály, láthatóan nagyon tetszett nekik a különleges ülőhely. Kurainé Égert Magdolna, a Hírös Szupernagyik képviselője mesét mondott, Harkai György bábszínész egy rövid bábjátékot adott elő, Pelle József pedig zenés műsorral készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában