galériával

2021.09.19. 15:08

A nyárlőrinci önkéntes tűzoltók szertárját is átadták a falunapon

Mindössze négy évvel ezelőtt alakult a Nyárlőrinci Önkéntes Tűzoltó Egyesület, de ezidő alatt hatalmas fejlődésen ment keresztül. Nem csak szerkocsit szereztek, de tűzoltószertárt is építettek, amit szombaton, a falunapi ünnepségen adtak át.

Szentirmay Tamás

Pénzváltó István köszöntőjében elmondta: a szertárral gazdagabb lett településük. Mint megtudtuk, az épületben van önkéntes tűzoltóik székhelye is. – Ők a mi hétköznapi hőseink, azok, akik szabadidejükben olyan hobbit űznek, ami különleges és mindannyiunk javát szolgálja. Azért is különleges ez az épület, mert a nyárlőrinciekre jellemző összefogást jelképezi, hiszen ennek köszönhetően jött létre. Sokan tettek azért, hogy a szertár felépülhessen, ezért a polgármester köszönetét fejezte ki. A helyiek számára az egyik legnagyobb érték a biztonság; az önkéntesek pedig felszereléseikkel és odaadásukkal sokat tesznek mindannyiunk biztonságáért, ezért is különleges ez az ünnep. A polgármester kifejezte háláját továbbá a tűzoltók munkájáért és azt kérte, továbbra is támogassák az egyesületet a biztonság érdekében.

Kiss Ferenc, az egyesület elnöke bízik benne, hogy így mindenki biztonságban érzi majd magát, és hogy a szakembereknek nem kell sok esethez kivonulniuk.

A 2017-ben alakult egyesület négy év alatt harminchárom millió forint támogatást kapott. A szertárra tizenkét millió forintot költöttek, melyhez a hiányzó hárommillió forint társadalmi munkából gyűlt össze. A védőfelszerelések – amelyek megfelelnek a legmagasabb szakmai elvárásoknak – 19 millióba kerültek, melyből 15 millió forint pályázati pénz volt.

Gyapjas János, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese kifejtette, hogy egy település fokmérője az, mennyire aktívak a helyi civilszervezetek, egyesületek. Nyárlőrinc lakossága méltán lehet büszke saját közösségére, továbbá településüké az egyik legfiatalabb tűzoltóegyesület a megyében. Az elmúlt éveiket bárhol megirigyelhették volna, hiszen amellett, hogy megépítették a szertárat, hatékony gépjárműfecskendőt is szereztek be.

Az önkéntesek szabadidejükben a családjuktól távol avatkoznak be, segítik a nyárlőrincieket és a környező települések lakóit. Tűz esetén egy-két perc is nagyon sokat számít, éppen ezért nagy jelentősége van a helyben, gyorsan beavatkozó és jól működő önkéntes tűzoltóegyesületnek.

Ha ugyanis percekkel hamarabb érnek a helyszínre, mint a hivatásos egységek, életeket, illetve anyagi javakat tudnak megmenteni.

Gyapjas János megköszönte az önkormányzatnak és a helyben élőknek, hogy támogatják az egyesületet, az önkénteseknek pedig azt, hogy ezt az áldozatos munkát a mindennapok plusz terhe mellett elvégzik és hivatásszerűen művelik.

– A mögöttem álló nagy piros épület elején a Tűzoltóság helyett egy „Megvalósult álom” felirat is állhatna

– kezdte a beszédét Balla István, az egyesület parancsnoka. – Négy évvel ezelőtt új korszak kezdődött el Nyárlőrinc történetében, amikor megálmodtuk és megalapítottuk a Nyárlőrinci Tűzoltó Egyesületet. Az önkormányzat felajánlotta, hogy a művelődési ház hátsó részében egy kis helyiséget használhatunk szertárnak. Akkor senki nem gondolta volna, hogy 2021. szeptember 18-án felavatjuk az új szertárunkat. Nagyon sok erő, energia, kitartás, segítség kellett ahhoz, hogy az első kapavágástól idáig eljuthassunk. Jó úgy reggel felkelni, este pedig lefeküdni, hogy tudom, egy olyan közösség tagja lehetek, ahol mindenki támogatja a másikat, és nem ismer lehetetlent. Ez egy sikertörténet; ami pedig a sikert megkoronázza, az a csapat szakmai felkészültsége. Az elmúlt négy évben mintegy kilencven káresetben (balesetek, tűzesetek, valamit viharkárok utáni segítségnyújtás) vettünk részt. Az egyesület rendszeresen tart bemutatókat gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Balla István megköszönte a támogatóknak a segítséget; mint mondta, nélkülük az álmuk nem jöhetett volna létre. Ezt követően bemutatta az egyesület kettes szerét, ami nem volt más, mint egy pirosra festett kerékpár, felszerelve különböző tűzesetekhez használt eszközökkel.

A nyárlőrinci egyesület tizenegy tagja – köztük két hölgy – vett részt egyenruhába öltözve az ünnepségen. Sánta Tibor, a Lajosmizse Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság parancsnoka ajándékot adott át Balla Istvánnak. Az avatóünnepségen közreműködött a Lakiteleki Tűzoltó Zenekar is. Az épületet Salánki Ferenc katolikus plébános és Máté Csaba református lelkész szentelte, illetve áldotta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában