kiskunhalas

2021.09.10. 12:13

A 48-as nemzetőr felújított síremlékénél tartottak megemlékezést

A Pásztortűz Egyesület és a Dorozsmai Hagyományőrző és Kulturális Egyesület szervezett közös megemlékezést Sánta Tamás 48-as nemeztőr felújított síremlékénél Kiskunhalason, az alsóvárosi római katolikus temetőben, ahol Végső István kiskunhalasi történész idézte fel a forradalmár életútját.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pásztor Gergely

Sánta Tamás 1839-ben, Szeged-Alsóvárosban látta meg a napvilágot. A Sánta család Szeged-Dorozsmáról érkezett a 19. század második felében a halasi futóhomokra.

– Az 1848/49-es szabadságharc idején Kiskunhalasról is sok férfi csatlakozott a nemzetőrséghez, a honvédséghez és a különböző szabadcsapatokhoz. Sánta Tamás is nagyon fiatalon vonult be a nemzetőrséghez, ahol zászlóvivő volt, ami az egyik legveszélyesebb beosztás. A szabadságharc után Kiskunhalason telepedett le – emlékezett Végső István történész, aki elmondta, hogy a Sánta család szerepe nem ismert pontosan a forradalom idején, de a famíliában megmaradt a szabadságharc szellemisége. A harci zászlórudat megőrizték és 2019-ben került vissza Kiskunhalasról Kiskundorozsmára, ahol a Tájházban helyezték el és a Dorozsmai Hagyományőrző és Kulturális Egyesület vállalta a gondozását.

Fotó: Pásztor Gergely

Sánta Tamás Kiskunhalason, az alsóvárosi katolikus temetőben található síremlékét az 1956 Magyar Nemzetőrség kiskunhalasi egysége újította fel a nyáron, amelyet az elmúlt napokban avattak fel, ahol Juhász László nemzetőr altábornagy számolt be a felújítás részleteiről.

Kovács Ferenc káplán megáldotta a sírt, majd az ünnepség résztvevői megkoszorúzták a sírkertet, miközben '48-as nóták dallamait játszották a Dorozsmai Hagyományőrző és Kulturális Egyesület tagjai citerán.

Fotó: Pásztor Gergely

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában