galériával

2021.08.11. 17:25

Új közösségi házzal bővült a tompai plébánia

A Tompai Római Katolikus Egyházközség Plébániája új közösségi házzal bővült, a Magyar Falu Program keretében pályázaton nyert 29,7 millió forintból, amelyet dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek áldott meg és adott át a híveknek az elmúlt hétvégén.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

A parókiához tartozó, korábban üresen álló melléképületet újították fel, új nyílászárókat szereltek be, új víz- és elektromos hálózatot, fűtésrendszert építettek ki, valamint kívülről is szigetelték az épületet. A külső homlokzat is új burkolatot kapott, valamint a tetőszerkezetet is teljesen felújították.

A beruházáshoz szükséges 29,7 millió forintot a Magyar Falu Program Közösségi tér ki- és átalakítás nevű pályázatán még 2020-ban nyerte meg a Tompai Római Katolikus Egyházközség, amelyhez hozzájárultak az egyházközség tagjai és helyi vállalkozások is, így nyerhette el új közösségi funkcióját.

A megújult új épületet az elmúlt vasárnap a Kapisztrán Szent János-templomban, bérmálással egybekötött ünnepi érseki misét követően áldotta meg és adta át dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek. A felújítás terveit Vörös Tibor mérnök készítette, a kivitelezési munkálatokat a Ker-Ex 94 Kft. végezte. A közösségi teremben elhelyezett fakereszt a Kalocsai Főszékesegyházból érkezett, míg az ajándékba kapott Mária-szobrot Erhardt Éva ajánlotta fel.

Geszler Péter tompai plébános az átadóünnepségen köszönetet mondott Kardos Mihálynak, Tát nyugalmazott plébánosának, aki tavaly decem­berben azzal a szándékkal kereste meg Tompa polgármesterét, Véh Lászlót és a plébániát, hogy emléktáblát állítson dr. Erdős József volt tompai plébános emlékére, halálának 50. évfordulója alkalmából, hiszen őt gyermekként még személyesen is ismerhette.

– Az új közösségi házat eleve szerettük volna a neves és nemzetközileg is elismert rovarkutató plébánosról elnevezni, így került sor a Rovartani Társaság emléktáblájának elhelyezésére 2021. május 1-jén

– emlékeztetett Geszler Péter atya.

Dr. Erdős József plébános 1900. március 9-én született a vajdasági Péterrévén, a gimnáziumot és a teológiát Kalocsán végezte, ahol 1922. augusz­tus 13-án szentelték pappá. Bácsalmáson, Jánoshalmán és Baján káplánként és hitoktatóként látta el papi szolgálatát. Majd 1930-tól Kalocsán hitoktató és székesegyházi hitszónok lett. 1934-ben szerzett földrajz–természetrajz tanári diplomát, majd 1935-ben a Ferenc József Tudományegyetemen filozófiából doktorált.

Az ünnepi érseki misét követően adták át a közösségi házat
Fotó: Pozsgai Ákos

1938-ban a Hittudományi Főiskola rektorhelyettese lett, majd közel tíz évig az érseki tanítóképző és óvónőképző igazgatója is volt. Tompára 1948. augusztus 6-án érkezett plébánosnak, és lett a község közkedvelt és Európa-szerte híres természettudósa, tanítóképző intézeti igazgató, entomológus. Húsz esztendeig vezette a tompai egyházközséget, míg 1968-ban visszavonult Székesfehérvárra a papi otthonba, ahol 1971. augusztus 1-jén hunyt el.

Véh László, Tompa polgármestere az átadóünnepségen köszönetet mondott Bábel Balázs érseknek azért, hogy öt évvel ezelőtt hozott egy fontos döntést és Geszler Péter atyát bízta meg a tompai egyházközség vezetésével.

– Azóta nagyon sokat fejlődött a plébánia és a templom is. Köszönet Péter atyának azért a lelkiismeretes közösségépítő munkáért, amit végez Tompán – fogalmazott a polgármester.

A szellemi felüdülést szolgálja

Bábel Balázs érsek előbb kívül, majd belül is megáldotta az új közösségi házat, amely, mint mondta, „a szabadidőt és a szellem felüdülését szolgálja majd a test és a lélek megerősítésére”. Geszler Péter plébános imájában azt kérte, hogy „váljon a közösségi ház Isten országának épülésére, ahol tudnak együtt imádkozni és fejlődni Isten ismeretében”, végezetül az érsek áldást kért a tompai gyülekezetre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában