galériával

2021.08.20. 06:55

Több mint ötven helyi kiállítóval megnyílt a Kiskun Expo Félegyházán

Mangalicából készült „Mezgé burger”, valamint Kiskunfélegyháza tortája, a homoktövises almatorta is kóstolható a vasárnapig tartó Kiskun Expo területén, ahová a város és a kistérség több mint ötven kiállítója vitte el termékeit.

Tapodi Kálmán

Nagyon fontosak az ilyen kiállítások, hogy ezeken az expókon felismerjük azt, hogy milyen értékeink vannak. Fontos, hogy felhívjuk azoknak a figyelmét is, akik ott élnek velünk együtt, hogy micsoda értékeket teremtünk, amihez minden egyes dolgozó kézre szükség van – mondta Nagy István agrárminiszter Kiskunfélegyházán, a Kiskun Expo csütörtöki megnyitóján.

– A mögöttünk álló küzdelmes, közel másfél esztendő megmutatta, hogy a helyi közösségek összefogásával Magyarország minden kihívással szembe tud nézni. Ha megnézzük az idei esztendőt, akkor láthatjuk, hogy mennyi mindennel kellett végigküzdeni. A kora tavaszi fagyok után hosszú aszály következett, majd megjött az eső jéggel és olyan intenzitással, hogy szinte elmosott mindent. Mégis, az idei esztendőben történelmi eredményt hozott a búzatermés. Büszkék lehetünk a gazdáinkra, mert úgy dolgoztak. A mi feladatunk az, hogy minden napra a minőségi élelmiszert oda tudjuk tenni az asztalra – hangsúlyozta a miniszter, aki hozzátette: mindez nem megy a tudás és az alapok nélkül.

A miniszter arra is emlékeztetett: a magyar kormány az uniós forrásokhoz történelmi léptékű társfinanszírozást biztosít, a korábbi 17,5 százalékos helyett 80 százalékosat; az idén annyi pénzt fognak kifizetni vidékfejlesztésre, mint a megelőző hét évben összesen.

– Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy 87 év elteltével mi lehetünk azok, akik először tudták összehozni, hogy ugyanaz a hármas vesz részt a Kiskun Expo megnyitóján, mint akik 1934-ben a „Félegyházi Kiskun Nap” idején. Kiskunfélegyháza városa mellett, az akkori agrártárca vezetője és a MÁV közös konzorciumában jöhetett létre a kiállítás, Büszkék vagyunk arra, hogy nem csak Félegyházát, hanem a környező településeket, a kistérséget és az itt található lehetőségeket is be tudjuk mutatni – hangsúlyozta köszöntőjében Csányi József, Kiskunfélegyháza polgármestere.

Kerékgyártó József, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy a kedvezményes jegyek mellett, a helyi vasútállomáson olyan programokat tudnak biztosítani az expo idején, amelyek vonzóak lehetnek a gyerekek és a felnőttek számára is.

– Örömteli, hogy itt Kiskunfélegyházán ennyi idő után újra megvalósulhatott az, amit az őseink megálmodtak – hangsúlyozta Mák Kornél, a megyei közgyűlés alelnöke, aki arról is szólt, hogy Bács-Kiskun megyei mind a 119 települése számtalan értéket hordoz.

A Kiskun Expo vasárnap estig látogatható a városi sportcsarnokban, illetve a környékén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában