Kecskemét

2021.08.11. 06:55

Szeptemberben indulhat a Homokbányán épült evangélikus óvoda

Még javában tartanak a munkálatok a Homokbányán, de a tervek szerint szeptem­berben el tud indulni a volt Lestár iskolában Kecskemét legújabb, a Magyarországi Evangélikus Egyház fenntartásában lévő óvodája.

Hraskó István

Az evangélikus egyháznak már nyolc éve felajánlotta a város, hogy vegye át fenntartásába a Ceglédi úti óvodát, de komoly átépítésre lett volna ehhez szükség, így végül lekerült a napirendről.

– Ez fájó döntés volt akkor a gyülekezet elnökségének és személy szerint nekem is – mondta el a baon.hu-nak Kis János, a Kecskeméti Evangélikus Egyházközség lelkésze, akivel a homokbányai Lestár Péter Oktatási Központnál találkoztunk. A nyolc évvel ezelőtti tervek ugyanis itt fognak teljesülni, az épület alsó szintjén, 650 négyzetméteren, a Mercedes-Benz iskola szomszédságában.

– Múlt évben keresett meg a Magyarországi Evangélikus Egyház, hogy – látva a Kecskeméten folyó munkát, a keresztelések számát – megajándékozná a gyülekezetet és a várost egy óvodával, amelyhez az állam 400 millió forint támogatást nyújt. A polgármester is nagyon örült a kezdeményezésnek, így belevágtunk. Felülről jövő ajándéknak tekintjük, hogy most erre kaptunk elhívást. Nem szeretnénk elmenekülni a feladat elől, hanem beleállunk – folytatta Kis János, akinek rengeteg teendője, szerveznivalója támadt az óvodával kapcsolatban. Kiemelte: hálás a városvezetésnek és az önkormányzat munkatársainak a támogatásért és segítségért.

Kis János evangélikus lelkész mutatta meg hírportálunknak az evangélikus óvoda
Fotó: Hraskó István

Az óvoda háromcsoportos lesz, 75 férőhellyel, tágas tornaszobával, több fejlesztőteremmel, és egy nagy méretű udvarral, ahol ugyan egyelőre nincsenek játszóeszközök, de ez is már csak idő kérdése.

Tavasszal 45 család jelentkezett, hogy gyermekét ide szeretné beíratni, így most körülbelül ekkora létszámmal indul el az ovi, az önkormányzati fenntartású óvodákhoz képest tehát kisebb csoportokkal (kettő vegyes és egy kiscsoporttal). Ugyanakkor ha lesznek még jelentkező családok, tudnak majd újabb gyermekeket fogadni – tudtuk meg a lelkésztől.

– Nagyon örültem, hogy a szülők bizalmat szavaztak nekünk, szeretnénk erre rászolgálni. Hiszen az a célunk, hogy a szolgálatunknak hitele legyen, és a kimondott szó csak akkor nyert tartalmat, ha mögötte vannak cselekedetek is. Mindent megteszünk, hogy ez az óvoda be tudja tölteni a hivatását – folytatta a lelkész, hangsúlyozva: olyan óvónők, dajkák fognak dolgozni az új intézményben, akik szakmájukban kimagaslót nyújtanak.

Kis János evangélikus lelkész a kialakítás alatt álló óvoda előtt
Fotó: Hraskó István

A vezető Oldal Henriett lesz, akit sokan ismernek Kecskeméten az Így tedd rá! néptáncos-népi játékos program módszertani előadójaként. Vele és az óvónőkkel is már találkozhattak a szülők az evangélikus templomban tartott szülői értekezleten. A leendő munkatársak tapasztalatszerzés, „csapatépítés” céljából ellátogatnak majd a soltvadkerti evangélikus óvodába is.

– Az óvodába járásnak nem feltétele sem az egyházi, sem a vallási kötődés. Mindenkit szeretettel fogadunk, nem a kényszer, hanem a szeretet erejével szeretnénk szolgálni – mondta Kis János.

Ha a szülők kérik, hogy gyermekük heti egy foglalkozáson ismerkedjen a bibliával, természetesen lesz rá lehetőség, az egyházközség hitoktatója látogatni fogja az új óvodát.

Az átalakítás-felújítás munka egy fővárosi cég kivitelezésében javában zajlik, mint ahogy még az engedélyeztetés is tart. De ha minden a tervek szerint halad, szeptember 1-jén a szülők már vihetik gyermeküket a város legújabb óvodájába.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában