Kecskemét – Katonatelep

2021.08.09. 19:55

Régóta szeretnének szilárd burkolatú utat, összefogtak az utca lakói

A kecskemét-katonatelepi Orchidea utcában nagy lett az átmenő forgalom, a lakók ezért úgy döntöttek, megszervezik és saját pénzből kifizetik egy szilárd burkolatú, mart aszfaltos út megépítését. A város a darált betont biztosítja.

Hraskó István

Katonatelepen az Orchidea utcát az utcalakók önerőből, olcsón aszfaltoztatják le. Ballai József utcalakó beszél az ügymenetről.

Fotó: Bús Csaba

Alaposan megváltozott az elmúlt években Katonatelep északkeleti része: a Magnólia, Kökörcsin és Orchidea utcák folytatásában egymás után épülnek a családi házak. Mindez igen nagy forgalmat generál, és a földes utaknak ez nyilván nem tesz jót.

Az Orchidea korábban zsákutca volt, az építkezések miatt nyitották meg. Az itt tizenöt éve élő Ballai József elmondta: míg eddig csak a lakók, mintegy húsz család használta az utat, ez a szám most megsokszorozódott, és az új lakók mellett még rendszeresen előttük közlekednek a kivitelezők járművei, teherautói is, noha ki van téve egy súlykorlátozó tiltótábla. A Magnólia és a Kökörcsin ugyanígy járt, az egyébként aszfaltos Hortenziát viszont a lakók kérésére az önkormányzat lezárta, így ott nincs átmenő forgalom.

Ballai József az utcában lakókkal együtt folyamatosan kereste a lehetőségeket
Fotó: Bús Csaba

Az Orchidea utca lakói már régóta szeretnének szilárd burkolatú utat. Korábban úgy volt, hogy lakossági önerős konstrukció keretében valósulhat meg a fejlesztés, mely 290 ezer forintot jelentett volna ingatlanonként. 2016 de­cemberében viszont megszavazta a képviselő-­testület, hogy a korábbi átlagosan 3–8 százalék helyett onnantól kezdve a költségek minimum 40–50 százalékát kell kifizetniük az aszfaltos útért a kecskeméti utcaközösségeknek. Azaz a lakóknak most már jóval mélyebben a zsebükbe kell nyúlni, ha aszfaltos utat szeretnének, most már az 1 millió forintot is meghaladná az egy ingatlanra jutó költséghányad.

Ballai József – az utcában lakókkal együtt – viszont folyamatosan kereste a lehetőségeket, miként lehetne az út állapotán úgy javítani, hogy az ne rójon vállalhatatlan terhet a lakókra. Tavaly ősszel kezdett körvonalazódni egy megoldás, és egészen nyárig tartott, míg sikerült tisztázni a részleteket. De ha minden jól megy, és a tervek szerint halad, lassan eljutnak az útépítésig, és ez a lakók összefogásának, valamint a városrész képviselője, dr. Fekete Gábor együttműködésének köszönhető.

Az Orchidea utcát a lakók önerőből aszfaltoztatják le
Fotó: Bús Csaba

Ballai József járt utána a részleteknek és szervezte az egészet. Mint elmondta, ahhoz, hogy a várostól engedélyt kapjon az út, megfelelő útalapot kell készíteni, azaz 35 centiméteres vastagságban ki kell szedni a földet, majd ennek helyére például darált betont teríteni, és ennek a rétegnek a tetejére kerülne a mart aszfalt (ezt aszfaltutak elhasználódott kopórétegének felmarásával és ledarálásával állítják elő). Fekete Gábor közvetítése révén az is kiderült, hogy a Városüzemeltetési Nonprofit Kft. a készleteiből térítésmentesen biztosítani tudja a darált betont, és az önkormányzat fizeti a geodéta költségeit.

Idén nyáron gréderezték az Orchidea utcát, ez felgyorsította az eseményeket, mert megfelelő alkalmat kínált a kivitelezéshez.

Ballai József több utcafórumot hívott össze, és egyetértés mutatkozott abban, hogy minden lakó, ingatlantulajdonos szeretné, ha az út a felvázolt formában szilárd burkolatot kapna.

Ahhoz, hogy minden részlet a helyére kerüljön és a költségek tényleg kezelhetőek legyenek, az is kellett, hogy a lakók Farkas János helyi vállalkozótól rendkívül kedvező árajánlatot kapjanak az útalap kiásására, valamint a mart aszfalt leszállítására és szétterítésére. Az sem mellékes, hogy a katonatelepi vállalkozó még augusztus végén-szeptember elején neki tud állni a munkának, a városnak viszont csak valamikor késő ősszel lett volna erre kapacitása a kevés gép miatt. Mindent egybevéve a körülbelül 270 méteres, 4,5 méter széles út összesen 3,6 millió forintba kerül a konstrukció révén, ez a húsz ingatlanra számolva 180 ezer forintos önerőt ró a családokra (illetve van, aki két telekkel rendelkezik, nála dupla ekkora a költség).

A martaszfalt-burkolat természetesen nem lesz a melegaszfaltos, szegéllyel rendelkező úttal azonos minőségű, de mint Ballai József hozzátette, a földútnál mégis sokkal jobb. Az egész jelentőségét abban látja, hogy a megoldás iránt már érdeklődnek a másik két utcából is, így elképzelhető, hogy ott is alkalmazni fogják a mart aszfaltot. Így ha kezdetben náluk esetleg tovább fog növekedni a forgalom, reményei szerint aztán egyenletesen eloszlik majd, ha mindhárom utcában jól járható út lesz.

– Ez nem önkormányzati beruházás lesz, ám arra jó példa, hogy minden helyzetből ki lehet hozni valami optimálisat

– pláne, ha ehhez konstruktívan áll hozzá a képviselő is, márpedig dr. Fekete Gábor a kezdetektől aktív részese volt a tervek kidolgozásának – összegzett Ballai József, hozzátéve: már elkezdődött az önerő összegyűjtése, ha együtt lesz a pénz, indulhatnak a munkagépek.

Az Orchidea korábban zsákutca volt, az építkezések miatt nyitották meg
Fotó: Bús Csaba

Gyors és olcsó

Az önkormányzati képviselő hírportálunknak elmondta: Katona­telepen általános probléma, hogy sok utcában nincs szilárd burkolat. Ő is többször kereste a költségkímélőbb módszereket az útépítésre, és a mart aszfaltban meg­látta a lehetőséget. Úgy véli, ha valóban sikeres lesz az Orchi­dea utcai „próbaprojekt”, akkor több utcaközösségnek ez a módszer gyors és olcsóbb megoldást jelenthet egy jobb útra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában