galériával frissítve

2021.08.24. 13:55

A Gedeon Birtok rajnai rizlingjét választották Kecskemét borának

Az izsáki Gedeon Birtok 2019-es évjáratú rajnai rizlingjét választották idén Kecskemét Város Borának. Ez kedden délelőtt derült ki Katonatelepen, a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben tartott Alföldi kenyér, szőlő és bor című konferencián és termékbemutatón.

Hraskó István

Fotó: Bús Csaba

Mint azt korábban megírtuk, idén sem rendeztek klasszikus térségi borversenyt Kecskeméten. Korábban az itt kiváló és jó helyezést elért borokat lehetett nevezni a Kecskemét Város Bora megmérettetésre. A járvány miatt 2020-ban és most is az előző évek győzteseit hívták meg a versenyre.

Ebben az évben öt termelő pincészet jelentkezett, összesen huszonegy mintával.

Túlnyomó többségük (tizennyolc) a szokásoknak és hagyományoknak megfelelően fehér bor volt, mellettük egy-egy rozét, vöröst és pezsgőt neveztek a július 29-ei versenyre. Ezúttal is volt egy szakértőkből, kutatókból, gyakorló borászokból álló szakmai zsűri, mellettük pedig laikusok is kóstoltak. A szakmai zsűri értékelése végén a három legmagasabb pontszámú bort újrakóstolták, és így választották ki a győztest – amit aztán mostanáig titokban tartottak.

Kedden az az Alföldi kenyér, szőlő és bor című konferencián és termékbemutatón hirdették ki, hogy az izsáki Gedeon Birtok 2019-es évjáratú rajnai rizlingje érdemelte ki idén a Kecskemét Város Bora elismerést.

A díjat Csiszer László kereskedelmi vezető vehette át Pászti András önkormányzati képviselőtől.

A másik két különdíjjal jutalmazott bor a kutatóállomás Generosa bora és a Polyák Borászat olasz rizlingje.

– Nagyon örülünk a díjnak, rendkívül elismerés ez számunkra. A rajnai rizlingünket már többször választották a Város Borának, lassan azt gondoljuk, kezdjük érteni ezt a szőlőfajtát, ha ilyen jó a közönség visszajelzése – mondta Csiszer László.

Mint kérdésünkre elmondta, a rajnai rizlinggel mindig kicsit várni szoktak, amíg kialakulnak a fajtára jellemző érlelési aromák, ezért is nevezték most a 2019-es évjáratot. Kíváncsian várják, hogy a város mennyit fog rendelni az egyébként forgalomban lévő győztes borból; 5-6 ezer palackkal még van belőle, bíznak benne, minél többre lesz szüksége az önkormányzatnak.

A konferenciát és termékbemutatót hosszú évek óta hagyományosan megrendezik a katonatelepi kutatóállomáson.

Fotó: Bús Csaba

A megjelenteket Szabó Attila, az állomás megbízott vezetője köszöntötte, jelen volt az eseményen Mák Kornél, a megyei közgyűlés elnöke, Nyitrainé dr. Sárdy Diána egyetemi docens, az újonnan létrejött Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézetének igazgatója, Pászti András, valamint borászok, a szegedi Gabonakutató munkatársai, a kecskeméti Mathiász János Borrend és a móri Brindisi Szent Lőrinc Borrend tagjai.

A köszöntők során Mák Kornél örömének adott hangot, hogy a szőlészet, borászat és az agrárium tekintetében egyre szélesebb összefogás, együttműködés tapasztalható a megyei és települési önkormányzatokkal. Kiemelte azt is, hogy a megye bora és a Kecskemét Város Bora versenyek győztes borainak rangot kölcsönöz az odaítélt díj. Dr. Sárdy Diána kijelentette, hogy az új egyetemen minden megtesznek majd annak érdekében, hogy az oktatást és a kutatást egyaránt tökéletesre vigyék.

Elhangzott az is, hogy idén a magyar gabonafajták iránt a szokásosnál jóval nagyobb volt az érdeklődés.

A konferencián volt előadás például a MATE szőlészeti intézetéről, a Generosa borok fogyasztói megítéléséről, vagy a tönkölyről és tritikáléról. A régi hagyományok közül nem maradt el a terményáldás és a tiszteletbeli borrendi lovagok avatása. A konferenciát szokás szerint borok, gabona-és sütőipari termékek, valamint csemegeszőlők és mustok kóstolása ízesítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában