Kecskemét

2021.08.30. 21:25

Madárbaráttá teszik az elektromos távvezetékeket

A Kecskeméti Regionális Hulladéklerakóra vezető út melletti középfeszültségű oszlopsor tömeges gólyapusztulást okozott, ezért a sürgős madárvédelmi átalakítására van szükség. Az MVM Démász Áramhálózati Kft. azonnali intézkedésként burkolt szabadvezetékre cseréli az érintett vonalat – tájékoztat közleményében a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI).

Horváth Péter

Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park

 

Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park

Országos természetvédelmi probléma, hogy tömegesen pusztulnak madarak a középfeszültségű elektromos hálózatokon. A halálos áramütés akkor éri őket, amikor az oszlopra ülő madár két vezetéket, illetve egy vezetéket és egy földelt oszlopelemet (például egy kereszttartó kart) egyidejűleg megérint. Ilyenkor a testén halad keresztül az áram, és azonnal elpusztul, vagy súlyos sérülést szenved. Elsősorban a ragadozó madarak, a fehér gólyák, a szalakóták, a varjúfélék esnek áldozatul, de kis testű énekesmadarak is gyakran lelik így halálukat – mutat rá közleményében a nemzeti park.

A fiatal madarak, mint például a nyár derekán kirepülő gólyafiókák, fokozottan kitettek, mivel repülési képességük még nem stabil, és ügyetlenül szállhatnak le az oszlopra és így szárnyukkal zárhatják az áramkört. Fokozott veszélyt jelentenek a táplálkozóhelyek mellett húzódó vezetékszakaszok, mint amilyen a Kecskeméti Regionális Hulladéklerakó és a mellette lévő kaszáló.

Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park

Augusztus 11-én öt áramütést szenvedett gólyáról érkezett lakossági bejelentés a KNPI-hez és augusztus 24-ig 26 elhullott fehér gólya tetemét gyűjtötték be a szakemberek a hulladéklerakó környékén. Ugyanott találtak még négy, életben lévő, de áramütéstől súlyosan sérült példányt, továbbá egy védett vörös vércse, egy védett egerészölyv és egy fokozottan védett szalakóta tetemét is.

Az MVM Démász és a KNPI sürgősen egyeztetett és gyors döntést hozott: az áramszolgáltató közel 20 millió forint ráfordítással azonnal hozzákezdett, hogy az érintett hálózatoz burkolt szabadvezetékre alakítsa át. A munkálatok várhatóan októberre érnek véget. Az MVM Démász arról is tájékoztatta a KNPI-t, hogy saját kezdeményezésre haladéktalanul hozzákezd a működési területén lévő másik három hulladéklerakó (Felgyő, Szeged, Vaskút) közelében futó, további pusztulásveszélyt jelentő villamosenergia-hálózat madarak számára is biztonságos átalakításához.

A közleményben emlékeztetnek, hogy az áramszolgáltató az elmúlt években több rövidebb szakaszon már végzett madárbarát beavatkozásokat, ugyanakkor még sok hasonlóan veszélyes szakasz vár átalakításra.

Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park

Az MVM Démász Áramhálózati Kft. technológusai madárvédelem területén évek óta együttműködnek a nemzeti park munkatársaival, mivel az áramszolgáltató működési területén lévő, 12 ezer kilométer hosszúságú középfeszültségű hálózat nagy része még olyan típustervek alapján készült, melyek veszélyt jelentenek a madarak számára.

A közleményben felhívják a lakosság figyelmét arra, hogy aki áramütött madarat talál, fotózza le a tetemet és az oszlop fejszerkezetét, rögzítse a GPS-koordinátákat (okostelefonnal és Google Maps-szel ez már nem okoz nehézséget), és az adatokat küldje el a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság [email protected] e-mail-címére.

Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában