JÁSZSZENTLÁSZLÓ

2021.08.29. 06:55

Lovas élménynapot rendeztek lakásotthonokban és nevelőszülőknél élő gyerekeknek

Egy élményekkel teli lovas­napot tölthettek lakásotthonokban és nevelőszülői családokban élő gyerekek a jászszentlászlói határban Váradi Márkék tanyáján.

Tapodi Kálmán

Fotó: Tapodi Kálmán

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató gondoskodásában élő gyermekeinek óriási lehetőséget nyújt az élményprogram kialakítása, ezen belül is a sportolási lehetőség megteremtése. – Fontos, hogy a gyerekek, legyenek bármilyen korúak, hasznosan töltsék el szabadidejüket. Rengeteg élményprogramot szervezünk számukra: kirándulásokat, családi napokat, táborokat. Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy minden gyermekünk sportoljon, a rendszeres sportolás ugyanis többről szól, minthogy jól érezzék magukat pár órára – hangsúlyozta Kothencz János, a szolgáltató főigazgatója.

Az élményszerzést és a sportot ötvözi az az élménynap, amelyet Jászszentlászlón tölthettek az állami gondoskodásban élő fiatalok.

Váradi Márk és párja, Lány Evelin nevelőszülők, egy közös fiuk mellett öt, családját nélkülöző gyermeket nevelnek.

Jászszentlászlói tanyájukon rengeteg sportolási lehetőség van: saját focipálya, pingpongasztal és lovagolni is lehet, hiszen tizennégy lovat treníroznak.

Márk lovasoktató, Evelin lovassportedző. Innen jött az élménynap ötlete: a héten minden nap fogadnak egy-egy csoportot, az ország különböző megyéiből. Múlt héten a Békés megyei lakásotthonokban és Bács-Kiskun megyében nevelőszülőknél élő gyerekek érkeztek a Váradi-tanyára, de jártak már ott Komárom-Esztergom megyeiek is.

A nap célja az volt, hogy a gyerekek betekintést nyerjenek a tanyasi élet szépségeibe, megismerkedjenek a gazdasági haszonállattartás előnyeivel. A szabadság érzésének megtapasztalásában pedig a lovak is segítségükre voltak. Vincze János fafaragó irányításával a faragás mesterfogásait gyakorolhatták, próbálkozhattak a kötélfonással vagy éppen karikás ostor durrogtatásával is. A gyerekek körében igen népszerű volt a lovas kocsis túra a határban.

A pozitív emberi tulajdonságok kialakításában is segíti a gyerekeket a lovaglás
Fotó: Tapodi Kálmán

– Hosszabb távon a lovaglás segíti a gyermekeket olyan pozitív emberi tulajdonságok kialakításában, mint az együttműködés, az egymás iránti tisztelet, a türelem és az empátia – magyarázta Váradi Márk, aki a szolgáltató sportéletrend divíziójának vezetője. Hozzátette: a lovaglás segít rávezetni olyan érzések felismerésére, felfedezésére, mint a biztonság, a szabadság. Ezek pedig jó alapul szolgálnak az elfogadás és a bizalom, illetve a másokra és magunkra való odafigyelés erősítéséhez.

– Arról nem is beszélve, hogy a lovaglás rengeteg izomcsoportot dolgoztat meg önkéntelenül is. Ugyanakkor segíti a helyes testtartást, hiszen a lovon mindig egyenesen kell ülni, így fejlődik az egyensúlyérzék és a koordináció – tette hozzá Váradi Márk.

Egy fiatal lány életét is megváltoztatták a lovak. Simon Jázmin négy éve került a Váradi-­tanyára, ahol már az első napoktól kezdve ismerkedett a lovakkal, a lovaglással. A 14 éves diáklány életét azóta meghatározzák a patások, és kedvence is van, Dárius, a hároméves, pej-tarka herélt. – A lovak szinte mindenre megtanítanak, például arra is, hogy miként kell türelmesnek lenni, nyugodtnak maradni – mesélte Jázmin, aki a félegyházi Móra gimnáziumban szeretne továbbtanulni és a célja, hogy állatorvos legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában