támogatás

2021.08.02. 17:30

Látássérülteknek segít munkát szerezni a kalocsai egyesület

Alapítványok, szakmai szervezetek, munkaadók mutatták be a látássérültek lehetőségeit Kalocsán.

Gábor János

Tájékoztatták a látássérülteket a lehetőségekről

Fotó: Gábor János

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesülete az EMMI és a Nemzeti Szociálpolitikai Intézet „Foglalkoztatás 2019” elnevezésű pályázatán nyert kétmillió forintot arra, hogy összesen nyolc helyszínen, a megye minden kistérségébe elvigyék az egy-egy napos „Közösen a munkáért Bács-Kiskunban” című programot. A pénteki kalocsai alkalmon alapítványok és szakmai szervezetek, illetve már tapasztalatot szerzett munkaadók mutatták be a látássérültek lehetőségeit.

– Ez arról szól, hogy a piac összes szereplőjét egy helyre gyűjtsük, hogy a látássérültek, illetve a fogyatékosok könnyen állhassanak munkába.

Éppen ezért a munkáltatókat, a potenciális munkáltatókat, a leendő munkavállalókat, vagy már munkát vállalókat, illetve a szakmai szervezeteket hívjuk össze, hogy megismerjék az alternatívákat – mondta lapunk kérdésére a szervezet elnökségi tagja, Sztakó Krisztina. – Az, hogy egy látássérültet milyen módon lehet foglalkoztatni, nagyon szerteágazó, a leggyakrabban egyedi megoldásokat találnak ki számukra.

Az egyesület az arra nyitott vállalkozásoknál rendre azt kutatja, hogy milyen állandó feladatok vannak, amit esetleg vak, vagy gyengén látó személy is el tudna végezni. Ebben szakmai segítséget nyújtanak a cégeknek:

felvázolják például, hogy az adott munkakört milyen mértékű egészségkárosodással rendelkező személy képes betölteni.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy viszonylag nagy a merítés: adatfeldolgozó, gyógymasszőr, tanár, zenész, könnyű kétkezi munkát végző dolgozó, diszpécser, call center operátor, kertész, segédmunkás is lehet például vak, vagy gyengénlátó személy, sorolta a teljesség igénye nélkül.

– A munkáltató számára is kifejezetten előnyös lehet, hiszen nem kell például rehabilitációs hozzájárulást fizetnie, ha a dolgozói létszám bizonyos hányadában megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztat – emelte ki az egyesületvezető.

Sztakó Krisztina hangsúlyozta: egy látássérült kiemelkedően megbízható és versenyképes kolléga lehet, hiszen ha megszeret egy munkát, akkor abban nagyon kitartó, és hosszú távon lehet rá számítani.

Tájékoztatták a látássérülteket a lehetőségekről
Fotó: Gábor János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában