KEREKEGYHÁZA

2021.08.10. 20:04

Kilencvenedik születésnapján köszöntötték Tóth Lászlóné Katika nénit

Kilencvenedik születésnapját ünnepelte a minap népes családja körében a kerekegyházi Tóth Lászlóné Katika néni. A jeles évfordulóról a város vezetése sem feledkezett meg, a díszokleveleket és az ajándékokat dr. Kelemen Márk polgármester adta át a szépkorú hölgynek.

Gulyás Sándor

Díszokleveleket és ajándékokat kapott Tóth Lászlóné Katika néni

Fotó: Gulyás Sándor

Tóth Lászlóné Katika néni szegény, ám népes családban látta meg a napvilágot Kun­adacson. Dolgozni kislánykorában kezdett, cselédkedett, napszámba járt. Később az erdészetnél dolgozott az ültetvényeken. Huszonhárom éves volt, mikor férjével megismerkedett.

– Tizennyolc éves koromig lényegében ki sem tehettem a lábam a házból, ezután is csak kísérővel mehettem el a bálba. Pénzünk nem igen volt, így nem sűrűn fordultam meg a helyi táncmulatságokon. Egy ilyen ritka alkalmak egyikén akadt meg a szemem Lászlón. A fess legény nem sokat teketóriázott, azonnal felkért táncolni. A táncból szerelem, majd a szerelemből esküvő lett. Frigyünkből három lánygyermek született – mesélte mosolyogva Katika néni.

A fiatal pár az életét gyermekeik felnevelésének szentelte. A jobb kereset reményében Katika néni még a budapesti csokoládégyárba is feljárt dolgozni. A munka mellett sütött-főzött a lakodalmakba.

– A sütés, főzés tudományát a magam erejéből sajátítottam el. Finom édességeimnek, leveseimnek és sültjeimnek gyorsan híre ment a faluban, így sorra kaptam a megrendeléseket.

A munkát nyugdíjazásomat követően sem hagytam abba, napszámba jártam Orgoványra, Szabadszállásra almát, paprikát szedni. Rendszeresen segítettem testvéreimnek, gyermekeimnek, unokáimnak, tésztát gyúrtam, a csemetékre vigyáztam

– emlékezett vissza a szépkorú hölgy.

Katika néni tíz éve hagyott fel a rendszeres munkával, azóta inkább csak a ház körül tevékenykedik, olvas, televíziót néz, néha még tésztát is gyúr.

– Különösebb betegségem nincs, csak már a lábaim nem bírják a terhelést. Igaz, a hallásom nem az igazi, viszont szemüvegre nincs szükségem.

Soha nem dohányoztam, alkoholt is csak nagy ritkán fogyasztok. A jó pálinkát és bort azonban ma sem vetem meg, mert mértékkel fogyasztva jót tesz az egészségemnek

– tette hozzá huncutul Katika néni.

Tóth Lászlóné Katika néni számára a legnagyobb boldogságot három lánya, hat unokája, tizenegy dédunokája és ükunokája jelenti, akik bearanyozzák mindennapjait.

Díszokleveleket és ajándékokat kapott Tóth Lászlóné Katika néni
Fotó: Gulyás Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában