40 év

2021.08.15. 15:30

Jubileumot ünnepelt a kiskunfélegyházi keringő fajtaklub

Idén 40 éves a Kiskunfélegyházi Keringő Galambokat Tenyésztők Fajtaklubja és 15 éves a Kiskunfélegyházi keringő Európa Klub. A tenyésztők jubileumi találkozóját Jakabszálláson, a Magyarkertben rendezték meg szombaton, a Kárpát-medencei Kisállattenyésztőkért Alapítvány szervezésében.

Horváth Péter

Magyarkertben galambász találkozó, Budai László Balatonújlakrol érkezett.

Fotó: Bús Csaba

A Magyarkertben megrendezett jubileumi eseményre 27 városból 52 tenyésztő érkezett, ahol szó szerint térkép volt a táj, mert Magyarország kicsinyített, kilenc hektáros másán a galambászok saját városuknak megfelelő ponton tudták kiállítani kiskunfélegyházi keringő és kiskunfélegyházi simafejű keringő galambjait. Erről légifelvételt is készítettek a szervezők.

Kanalas János fajtaklub elnök a baon.hu-nak elmondta, hogy többek számára a szombati alkalom nyitott lehetőséget először arra, hogy egymás galambjait személyesen is megtekinthessék. Fehérgyarmatról, Balatonújlakról, Szászvárról, Budapestről, Tiszaalpárról, Kiskunfélegyházáról és Németországból is érkeztek tenyésztők és klubtagok. A kiállításon kiválasztották minden tenyésztő legszebb galambját, amit díjaztak és mindkét fajtából kiválasztották a legszebbek legszebbjét is.

Fotó: Bús Csaba

Kanalas János elnök visszatekintett a klub alapítás óta bejárt útjára. – Tartalmas, zömében sikerekkel teli 40 év áll mögöttünk – értékelt az elnök. A klubot 1981-ben azzal a céllal hozták létre, hogy megfelelően menedzseljék a fajtát. Az alapítók mindent beleadva népszerűsítették a keringőgalambokat és a leírást is, de ez utóbbival azonban sok tennivaló volt még. Fordulópontot jelentett a kilencvenes évek, amikor rájöttek a tenyésztők, hogy a fajtaklubban tudják megfelelően érvényesíteni az érdekeiket és megszaporodott a tagok száma. Klubszinten ekkor már komoly szakmai munka folyt a standard helyesbítése, korszerűsítése és elterjesztése terén, melyben az addigiaknál jobban érvényesültek a tenyésztők szempontjai és meglátásai.

A munka meghozta gyümölcsét, a magyar fajták közül világszerte a legelterjedtebb és a legtöbb országban tartott fajtává vált a kiskunfélegyházi keringő.

A kiskunfélegyházi simafejű keringő lassabban terjed, de már megjelent a nemzetközi porondon a klub munkának köszönhetően.

Mivel egyre növekedett a klub nemzetközi tagsága, 2006-ban létrehozták az Európa Klubot, és azóta éves váltásban hazánkban és külföldön tartják a nagyobb rendezvényeket, ami összekovácsolta a tenyésztőket.

Fotó: Bús Csaba

Kanalas János sikertörténetként értékeli az elmúlt 40 évet és szeretné, ha folytatódna a fejlődés. – Célunk, hogy eljussunk a tenyésztéssel egy olyan szintre, ahol mindenki csak a legjobb példányokat tartja meg és azokból akár továbbadhat a tenyésztőknek és a kezdőknek. Az is fontos, hogy tartsuk a mostani 40 éves átlagéletkort a tenyésztők körében, de persze jó lenne fiatalodni.

A klub alapítása óta megsokszorozódott a tenyésztők száma és üdvös lenne, ha ez a folyamat kitartana a jövőben is.

Jó a tendencia, hiszen világszinten még Bangladesben, a Fülöp-szigeteken és Afrika belső országaiban is megjelentek a kiskunfélegyházi keringők – fogalmazott az elnök, hozzátéve: az utolsó 20 évben sikerült kiharcolnia a klubnak, hogy a világon mindenütt azonos elvárások szerint tenyésszék a kiskunfélegyházi keringőket. Ez fontos fejlemény, mert magyar galambfajtáról lévén szó nem lenne jó, ha a hazai standardtól eltérő irányt vennének egyes országok tenyésztői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában