természet

2021.08.09. 15:12

Jól sikerült a fokozottan védett széki lilék költése a Kiskunságban

Idén tizenkét széki lile fiókát sikerült meggyűrűznie a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársainak a Felső-Kiskunságban. Ez különösen jó eredménynek számít, hisz a ritka és fokozottan védett faj országos állománya 0-22 pár között mozog, amely csökkenő tendenciát mutat.

baon.hu

Forrás: Kiskunság Nemzeti Park

Fotó: Bárdos Tibor

A Kiskunsági Nemzeti Park beszámolója szerint, az április 12-ei célzott bejárásuk alkalmával összesen 33 példányt láttak a a felső-kiskunsági szikes tavakon. Akkor még azt hitték, zömében vonulásban lévő példányokról van szó, a következő hetekben azonban párba álltak a madarak, revírt foglaltak és költésbe kezdtek.

Az április és július közti időszakban négy különböző területen minimum 15 madárpár fészkelése volt bizonyítható A fészkek a vakszikes területek legmélyebben fekvő részein voltak a nyílt földfelszínen. Az elmúlt évekre is jellemző szélsőséges időjárási viszonyok megnehezítették a madarak sikeres költését.

Májusban a hirtelen leesett nagy mennyiségű csapadék három tojásos fészket el is mosott, de valószínűleg egy korábban kikelt fészekalj is megsemmisült.

– Júliusban az egyik utolsó fészekben a tojások már a teljesen leszáradó területen keltek ki, mindössze egy szobányi vízfolt állt rendelkezésükre – ismertette a körülményeket a beszámolóban Sápi Tamás, természetvédelmi őrkerület-vezető.

Az eső továbbra sem jött, a nyár közepi forróságban ez a szobányi vízfolt napról napra pár négyzetméteresre apadt. Mivel a fiókák még messze álltak a röpképességtől, így beavatkozásra volt szükség, kétnaponta vizet vittek nekik a nemzeti park munkatársai. A víz nem csak azért fontos a madarak számára, hogy inni tudjanak, hanem a táplálékaik zöme is vízhez, illetve a nedves, iszapos talajhoz kötődik.

Tizenkét széki lile fiókát láttak el gyűrűvel a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai
Fotó: Bárdos Tibor / Kiskunsági Nemzeti Park

A három fiókából egy végül sikeresen felnevelkedett. – A széki lilék folyamatos megfigyelése közben mi is tapasztaltuk a szakirodalomban leírtakat. A költő madarak laza telepeket alkottak, egyértelműen keresték egymás közelségét. A kotlásban mindkét szülő részt vett, azonban több párnál is észleltük, hogy a tojások kikelését követően a tojó elhagyta a családot és a hímre maradt a fiókák gondozása – részletezte megfigyeléseiket Sápi Tamás.

Ez történt annál a fészekaljnál is, ahol a tojó egyeden egy színes gyűrűt vettek észre a nemzeti park munkatársai.

A madárról fotó is készült, így sikerült leolvasni a rajta lévő kódot, amelyből kiderült, hogy 2010-ben jelölték az olaszországi Pescara tengerpartján.

Ezzel a megfigyeléssel sikerült regisztrálni a legöregebb, valamint az egyetlen külföldön gyűrűzött széki lilét a hazai adatbázisban.

A szélsőséges időjárási viszonyok megnehezítették a madarak sikeres költését
Fotó: Sápi Tamás / Kiskunsági Nemzeti Park

A bejárások alkalmával 12 fiókát láttak el színes gyűrűvel a szakemberek, melyeket remélhetőleg több helyen is leolvasnak majd a jövőben, ezáltal pontosabb képet kaphatnak a faj magyarországi populációjának vonulási útvonalairól, telelő helyeiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában