közlekedés

2021.08.24. 06:55

Jobban észlelhető táblákat helyeznek ki Bácsalmáson és Kiskunhalason

A régiek helyett új KRESZ-táblák kerülnek az iskolák és a forgalmasabb gyalogátkelőhelyek elé a jobb észlelhetőség érdekében Bácsalmáson és Kiskunhalason. A Magyar Közút Zrt. a táblák folyamatos cseréjét már egy évvel ezelőtt elkezdte országszerte.

Pozsgai Ákos

a_20210823_figyelemfelhívo_tablak_bacsalmas_halas_PA_PN

Fotó: Pozsgai Ákoa

Az utóbbi években jelentősen emelkedett az országos és önkormányzati utakon is a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken történt gyalogoselütések száma. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. elkötelezett a közlekedésbiztonság növelésében és az ilyen típusú balesetek számának csökkentésében, ezért országosan mintegy több ezer jelzőtáblát cserélnek le sárga fluoreszkáló hátterűre a jobb észlelhetőség érdekében a következő években.

Bácsalmáson nemrégen egy apukát és lányát gázolta el csaknem egy személy­autó a Szent János utcán, az általános iskola előtti kijelölt gyalogátkelőhelyen, amikor csemetéjét az iskolába kísérte. Az esetről a baon.hu-n is beszámoltunk, csak

az édesapa lélekjelenlétén múlott, hogy időben vissza tudott lépni, és a gyerekét is elrántotta a száguldó gépkocsi elől.

Magyari Attila nem hagyta annyiban a dolgot, levelet írt a bácsalmási önkormányzat, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a rendőrség részére, hogy vizsgálják meg ezt a kérdéses útszakaszt, mert tapasztalata és a hozzá eljutó információk szerint gyakoriak a hasonló esetek ezen az úton. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakembere a rendőrség és az önkormányzat képviselőjével közösen forgalombejárást tartottak, ahova meghívták a bejelentőt is. Több forgalomszabályozó intézkedésről is megállapodtak, ezek egyike, hogy figyelemfelhívóbb táblákat helyeznek el a Szent János utcán az általános iskola és a helyi gimnázium előtti gyalogátkelőhelyeknél.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai azóta fel is szerelték a korábbinál jóval láthatóbb, sárga fluoreszkáló hátterű táblát. Emellett záróvonal és sebességkorlátozás is lassítja majd a forgalmat ezen a szakaszon – számolt be korábban Németh Balázs polgármester.

Hasonló megoldásra jutottak Kiskunhalason is, ahol korábban helyi gyerekekről készült fotókkal szerették volna felhívni a gyalogátkelőhelyekre a járművezetők figyelmét. Azonban mivel egyébként is sok a közlekedési tábla az iskolák környékén, ezért nem akarták plusztáblákkal elvonni a figyelmet, így Halason is egyre több iskola előtt cserélik le a régi táblákat sárga fluo­reszkáló hátterűekre – mondta el a baon.hu érdeklődésére Farkas Dániel, a halasi városháza kabinetvezetője, így a szeptemberi iskolakezdésre várhatóan valamennyi oktatási intézmény előtt már ilyen táblák teszik biztonságosabbá a gyalogos közlekedést a forgalmasabb út­szakaszokon.

A régi táblákat sárga fluoreszkáló hátterűre cserélik
Fotó: Pozsgai Ákoa

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában