galériával

2021.08.17. 14:02

Jelentős fejlesztéseket tervez a szabadszállási önkormányzat

Az együtt gondolkodás jegyében hívta meg Darabos József polgármester a város meghatározó szereplőit egy találkozóra. Az elmúlt másfél évben elért eredményeket és a jövőre vonatkozó terveket is ismertette a településvezető.

Gulyás Sándor

Évértékelő Szabadszállás Bács-Kiskun Megye Petőfi Népe Gulyás Sándor 2021/08/17

Fotó: Mediaworks

Vacsorával egybekötött tájékoztatót tartott vasárnap délután Darabos József, Szabadszállás város polgármestere a Nagyvendéglőben. A rendezvényre a történelmi egyházak, a civil szerveztek, a vállalkozók, a helyi közösség tagjai, az intézmények vezetői és a polgármesteri hivatal dolgozói kaptak meghívást.

A rendezvény első felében dr. Salacz László a térség országgyűlési képviselője az elmúlt másfél év nehézségeiről beszélt, összefogásra, együtt gondolkodásra buzdítva a szabadszállási lakosokat. Darabos József polgármester vázolta az elmúlt időszakban elért eredményeket, a folyamatban lévő munkákat, valamint a jövőre vonatkozó terveket.

– A megkezdett beruházások nagy része a befejezés stádiumába lépett. Befejeződött a Tóth Erzsébet Óvoda, Bölcsődéhez tartozó kettő csoportszobás bölcsőde építésének kivitelezése, az eszközbeszerzés és az engedélyezési eljárás pedig folyamatban van, így előreláthatólag november 1. napjától gyermekzsivajtól lehet hangos az új épület.

A város szegregációval veszélyeztetett területeinek fejlesztése is folyamatban van, melyre közel négyszázmillió forintot fordíthat Szabadszállás Város Önkormányzata.

Az Európai Uniós forrásból megvalósuló projekt keretében többek között tizennégy szociális bérlakás, a régi óvoda épülete, melyben a polgárőrség találhat otthonra, valamint a Mátyás király tér 15 ezer négyzetméteres zöldfelülete újul meg – kezdte a fejlesztések ismertetését a polgármester.

A település minden fontos szereplője képviseltette magát a találkozón
Fotó: Gulyás Sándor

Kitért arra is, hogy befejezéséhez közeledik a közétkeztetést biztosító Nagyvendéglő külső tatarozása, melyre több mint kilencvenmillió forint áll a szabadszállási önkormányzat rendelkezésére. A beruházás keretében megvalósul többek között a külső falak rekonstrukciója, új borítást kap a lépcső. – A tervezett tizennégy gépkocsiparkoló, amely a mozgáskorlátozottak számára is biztosít helyet, az aszfaltburkolat helyett murvakő borítást kap. Pályázati forrásból és a település önkormányzatának saját erejéből valósul meg a Tóth Erzsébet Óvoda fűtésrendszerének korszerűsítése és melegítőkonyhájának rekonstrukciója – fogalmazott a polgármester.

Darabos József kifejtette, hogy hosszú évek után, az idén tavasszal sikerült betölteni a tartósan üres háziorvosi praxisokat Szabadszálláson, és a fogorvosi állás is betöltésre került.

A városvezető az idei eredmények közé sorolta a LEADER pályázaton elnyert támogatásból megvalósuló fejlesztéseket. A rendelkezésre álló 15 millió forintos keretből újult meg a Balázspusztai ravatalozó épülete, illetve új közösségi tér kialakítására is sor kerül a Rozsnyai Mátyás tér melletti területen.

Darabos József (balra) polgármester köszönetet mondott a távozó Kiss József plébánosnak
Fotó: Gulyás Sándor

– A közeljövőben számtalan teendő vár még ránk. Kiemelt feladatunknak tekintjük a járóbeteg-szakellátás megfelelő és a betegek igényeit, valamint a kor követelményeit is figyelembe vevő elhelyezését. Elképzeléseink szerint az új betegellátó intézmény a volt gyógyszertár helyiségében kaphatna helyet. Terveink közt szerepel a rendelőintézet laborjának fejlesztése, illetve egy röntgengép beszerzése is. Az infrastrukturális fejlesztések mellett kiemelt cél Szabadszállás gazdasági életének élénkítése is. Nagy reményeket fűzünk többek között a Budapest–Belgrád gyorsvasút rekonstrukciójához, valamint az M8-as autópálya projekthez, ami jelentősen hozzájárulhat a meglévő ipari park kihasználtságának növeléséhez is. Tervben van a Szabadszállást Kunadaccsal összekötő út rekonstrukciója, valamint belső úthálózatunk fejlesztése is – sorolta Darabos József.

A beszámoló után a polgármester köszöntötte a településre érkezett orvosokat, az új egyházi, illetve intézményvezetőket. Köszönetet mondott a távozó Kiss József plébánosnak, aki közel két évtizedig teljesített szolgálatot Szabadszálláson. A rendezvényt a kunszentmiklósi Mizsei Molli műsora színesítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában