nagybaracska / galériával

2021.08.09. 11:28

Harmincharmadik alkalommal rendezték meg a Sobri Kupát

Pálinkával alapoztak a halfőzők a szombati Sobri Kupán. A kupica jóféle ágyas pálinka adta meg az alaphangulatot, aztán jött a többi magától. Fergeteges hangulatban ünnepeltek mindazok, akik a Nagybaracskán rendezett Sobri halászléfőző versenyen vettek részt. A rendezők kitettek magukért. Gazdag kísérő programokkal készültek, hogy senki ne unatkozzon, míg megfőnek a pompás halászlék. Sobri módra természtesen, ahogy a verseny szelleme ezt megkívánja.

Rab Rita

Hagyományosan augusztus második hétvégéjén – ezúttal augusztus 7-én – rendezik meg az országos hírű Sobri-Kupát Nagybaracskán, a Ferenc-csatorna és a Termálfürdő melletti területen. Immár több mint három évtizede.

Sajnos, az idei megnyitó szomorú bejelentéssel kezdődött. Dr. Orosz Sándor, aki több évtizeden keresztül volt a zsűri elnöke, nemrégiben eltávozott. Bekeretezett fényképe Farkas (Sobri) József, a verseny névadója mellett állva rá emlékeztetett.

– A köszönet és elismerés szavaival kezdeném. Köszönjük a házigazdáknak, hogy ilyen színvonalasan megrendezték a mai versenyt és köszönjük a főzőknek, hogy ilyen komolyan vették. Elsőrangú halakat ízlelhettünk. Az első 5 étel, túlzás nélkül állíthatom, hogy mind zamatában, ízében, színében, az alapanyagok előkészítettségében és mind összbenyomásban hasonlított Józsi bácsi, Sobri ételére. Jómagam is, aki szoktam rendszeresen halat főzni, nagy gondot fordítok az előkészítésre. Ha délben halat akarok főzni, akkor már reggel 8-kor a tálban kell lennie az összevágott halnak beirdalva, besózva. Természetesen jó minőségű halra van szükség és jó minőségű paprikára. A többi csak adalék. Ma itt igen jó minőségű halról gondoskodtak a szervezők. A főzők meg arról hogy a halétel is kiváló legyen. Nehezen született meg a dönté – mondta Járai Zoltán, a zsűri elnöke, aki szakmai szempontok alapján értékelte a kóstolt étkeket.

– Nagyon örülök, hogy ilyen sokan eljöttek ide és velünk töltötték ezt a napot. Igen jó halakat kóstolhattunk, ízlésesen megterített asztalokat, gondosan kialakított főzőhelyeket láthattunk. Mint azt valamennyien tudják, a versenyzők kétféle kategóriában nevezhettek. Az első kategória főzői, a nagy attrakció résztvevői, a dunai, Sobri-féle halászlé készítésében mérhették össze tudásukat, ők 27-en neveztek, de végül 24 ételt értékelt a zsűri. Két csapat úgy döntött nem adja le zsűrizésre az ételét, 1 csapat pedig nem jött el. Továbbá lehetett nevezni vegyes halételek kategóriában is. Több mint tíz étel készült ebben a kategóriában és ebből ötöt jutalmaztunk – mondta Bögi István András polgármester.

Hozzátette: a Sobri-féle hallé főzéséhez valamennyien egységesen 3 kiló pontyot használhattak fel, amit a szervezők biztosítottak, más halat felhasználni tilos volt. Elmondta, hogy az értékelésnél – ahogy azt már megszokhatták számított a hallé színe, külleme, állaga, illata, íze és zamata. Pontozták a halhús ízét és látványát, valamint az étek összbenyomását is. Az értékelésnél a díjazottak mellett valamennyi résztvevő oklevelet, illetve tárgyjutalmat kapott. A zsűri egyébként arany, ezüst, bronz minősítést adott és az első hat helyezett megnevezése után valamennyien a hetedik helyen végeztek.

– A hal minőségét az dönti el, helyezéstől függetlenül, hogy marad-e hal a bográcsban vagy sem. A finom étel önmagáért beszél

– tette hozzá Bögi István András.

Mialatt a főzők a háromlábak mellett tüsténkedtek vagy sziesztáztak már az elfogasztott finom ételek után, részt vehettek a kísérőrendezvényeken. A színes kísérőprogramok között hatalmas sikere volt a habpartinak, a Nagybaracskai Tűzoltó Egyesület közreműködésével, a rendőrségi kutyás bemutatónak az esti Bad Times koncertnek. A rendezvény a halfőzők báljával zárult, ahol Csili Tibor zenélt. A gyermekekről sem feledkeztek meg. Volt ingyenes ugrálóvár, kézművesfoglalkozás gyöngyfűzéssel, lufi hajtogatással is. E mellett Király Roland pékmester hagyományőrző látványpéksége várta az érdeklődőket.

Az eredmény

Dunai halászlé:

1. Horváth Norbert Hercegszántó

2. Csernik Ferenc

3. Németh Zoltán és Csernik Attila

4. Kovács Benjámin

5. Gorjanácz István.

Vegyes halételek kategóriában:

1. Bíró Antal, Bajai Jópofa Srácok

2. Gyurkity István

3.Veszeli István

4. Ikotity József.

A látványzsűri döntése alapján a legszebben díszített asztal az 1-es számú volt, készítette Bögi Ábel és csapata.

Megható pillantok következtek miután átadták az első helyezettnek járó bográcsot és a Sobri Kupát Horváth Norbertnek. A szomorú kezdés után a zsűri ugyanis úgy döntött, hogy dr. Orosz Sándor Különdíjat alapítanak az emlékére. A díj célja, hogy azokat jutalmazzák a jövőben, akik tesznek a Sobri örökség ápolásáért. Az idei évben ezt az elismerést Sobri Kupa nyertese nagypapájának, Gorjanácz Istvánnak ítélik oda az elmúlt 33 évben 30 versenyen való részvételéért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában