Kecskemét

2021.08.03. 17:30

Faültetéssel ünnepelte második születésnapját a 10 millió Fa egyesület

Kétéves lett a 10 millió Fa kezdeményezés kecskeméti csoportja. Az önkéntesek a szülinap alkalmából két hársfát ültettek a főtéren, a szökőkút közelében.

Hraskó István

Faültetéssel ünnepelte második születésnapját az egyesület

Fotó: Beküldött fotó

Két éve, 2019 júliusában indult el a 10 millió Fa mozgalom, amely azt tűzte ki célul, hogy a lehető legrövidebb időn belül minden Magyarországon élő ember ültessen vagy kapjon egy új fát. Kecskeméten is gyorsan megalakult egy csoport Farkas Barta Kata és Dudvai Márta vezetésével, és az egyik legaktívabbá vált az országban, az önkéntesek rengeteg faültetést szerveztek.

Az időközben egyesületté alakult csoporttal az önkormányzat együttműködési megállapodást kötött nyáron, szombaton pedig második születésnapjukat ünnepelték meg, természetesen faültetéssel: a főtéren, a szökőkút közelében két hársfával gazdagodott a zöldfelület. Bizonyos szempontból szomorú apropója is volt az eseménynek, hiszen idén már július 29-re esett a túlfogyasztás napja – egy hónappal korábban eljött, mint tavaly: ez az időpont minden évben, amikor a Föld azévi készletei elfogynak, és az emberiség elkezdi felélni a következő esztendő tartalékát, azaz igazából a jövőt.

– Most majdnem a kétszeresét használjuk el a Föld erőforrásainak, mint amit újratermelni képes. Tehát globálisan kétbolygónyi erőforrást élünk fel, az európai és a hazai fogyasztás pedig 7-8 bolygónyi mértékű évente. Ez tarthatatlan

– hívta fel a figyelmet Farkas Barta Kata, az egyesület elnöke.

Faültetéssel ünnepelte második születésnapját az egyesület
Fotó: Beküldött fotó

Farkas Barta Kata úgy véli, szükséges a klíma­veszély­helyzet kihirdetése, és ezt ők is megfogalmazták a kecskeméti klímavédelmi cselekvési terv véleményezésekor.

– Naponta láthatóak hírek a klímaválság okozta katasztrófákról. A folyamatok felgyorsulása hatalmas felelősséget ró ránk, az időnk egyre fogy, a teendőink pedig egyre sűrűsödnek. Pontosabban, sűrűsödnének, ha végre komolyan vennénk azt, hogy mindennél fontosabb a jövőnk szempontjából a tettek mezejére lépni! – jelentette ki hírportálunknak Farkas Barta Kata. Szerinte az Alföldön, pláne a városokban nagyon komolyan kell venni a fásítást, mert a fák védő árnyékában, azok hűsítő, párásító hatásával sokkal könnyebben át lehet vészelni a kánikulai napo­kat.

– A felesleges burkolatok helyett zöldfelület létesítésével, és a már meglévő, de szükséges burkolatok árnyékolásával a városi villámár­vizek előfordulásában és hasznosításában nagyot léphetünk előre, ha fákat és növényeket ültetünk.

A talajban a korábbi helyes vízgazdálkodásnak köszönhetően még van víz, de mi ide már nem tározunk, csak fogyasztunk belőle, ami a jövő számára végzetes tett

– folytatta a 10 millió Fa Kecskemét Egyesület elnöke.

Ő azt javasolja, hogy akinek van rá lehetősége, jeles alkalmakkor, életszakaszok kezdetekor – gyermek születése, születésnap, ballagás, házasságkötés, nyugdíjba vonulás – ültessen el egy fát.

– Három-öt évig elengedhetetlen ezeknek a fáknak a gondozása, így napi, heti szinten tudunk tenni gyermekeink, unokáink és az elkövetkező generáció jövőjéért. Azokban a pillanatokban, mikor a fákat öntözzük, begyógyulhatnak a természettel való kapcsolatunkon okozott sebek is – tette hozzá Farkas Barta Kata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában