galériával és videóval

2021.08.13. 14:00

Farkas Bertalannal emlékeztek a repülés hőseire Kecskeméten

A Légierő és a repülő fegyvernem napja alkalmából katonai tiszteletadással és koszorúzással emlékezett a hősi halottakra a Magyar Veterán Repülők Szövetsége Kecskeméti Tagszervezete és a meghívottak pénteken, a Kecskeméti Köztemetőben, a Repülők Hősi Emlékművénél.

Horváth Péter

Fotó: BUS CSABA

A repülőnapi megemlékezésen Somodi Sándor nyugállományú őrnagy köszöntötte a társszervezetek nagy számban jelenlévő képviselőit, majd Rácz-Szabó Zoltán zászlós, a MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis katonája elszavalta Petőfi Sándor A honvéd című versét. A felvezető után Farkas Bertalan, hazánk űrhajósa mondott emlékező beszédet. Mint fogalmazott megtiszteltetés számára, hogy a jelenlévőkkel közösen róhatja le kegyeletét azon magyar hősök emlékére, akik valaha sokat tettek hazájukért és imádták hivatásukat, a repülést. Farkas Bertalan méltatta azt a munkát, mellyel kecskeméti emlékművet annak idején felállították, és melyen 418 hősi halott neve olvasható.

– A veterán repülők szövetségének szívügye a repülők emlékének ápolása. Akik neve a két emléktáblán olvasható, mindent megtettek a haza védelméért abban a szituációban, melyben éppen voltak. Közülük sokan barátaink voltak, akikkel akár együtt kezdtünk repülni, mások közülük elődeink, kiknek művét mi folytathattuk – fogalmazott Farkas Bertalan és hangsúlyozta, hogy minden évben kötelességük köszönetet mondani azoknak, akik hősi halált haltak országunkért.

Elmondta, hogy számára büszkeség, hogy magyar vadászpilóta, mert bennünket magyarokat, magyar repülőket elfogadnak és szeretnek külföldön, a hősök családtagjainak pedig az élők hálával tartoznak.

– Azt kívánom a magyar repülésben dolgozó katonák és civilek számára, hogy legyen szabad, tiszta égbolt felettünk. Tisztelettel adózunk nektek, akik annak idején megtettetek mindent a magyarságotokért

– címezte szavait az elhunyt hősöknek Farkas Bertalan.

Hankóczi Gergely alezredes, tábori lelkész hirdetett igét és a Mózes könyvéből felolvasottakhoz kapcsolódva hangsúlyozta, hogy az emlékezés nem egyszerű visszagondolás, hanem összegzés és megbecsülés mindannak, ami érték volt. Az igehirdetést követően a meghívottak elhelyezték az emlékezés koszorúit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában