Szank

2021.08.12. 18:49

Faragott padokkal gyarapodott a Kiskun Emlékhely

A tatárjárást és Szent László lovagkirály kun harcosokkal folytatott küzdelmét is megörökítették a fafaragók a szanki emlékhelynek ajándékozott padokon.

Tapodi Kálmán

Fotó: Tapodi Kálmán

Óvodai játékok, történelmi emlékút, a születések fái és a megye egyik legszebb, fából faragott kálváriája is a szanki fafaragó tábor résztvevőinek munkáját dicséri. Az alkotók több mint két évtizede térnek vissza a községbe, amelynek lakói hálásak az újabb érték­teremtésekért.

A legutóbbi tábor résztvevői míves padokat készítettek a Kiskun Emlékhelyre. Kiss István, a Heves Megyei Népművészeti Egyesület elnöke volt a megálmodója a padokat díszítő jeleneteknek, melyeken jeles történelmi események, legendák elevenednek meg. Így például Szent László, a lovagkirály küzdelme a kun harcossal, de megidézik a tatár­járást és a török hódoltság idejét, feltűnnek a kunbabák, az ősi mesterségek és a huszárok is.

Az alkotók ezúttal is élvezhették a szankiak vendégszeretetét, akik közül sokan munkával és vendéglátással is segítették őket. A padok ünnepélyes átadásán erről is szólt Varga Ferencné polgármester, aki a kezdetektől az egyik főszervezője annak, hogy időről időre folytatódjanak a fába faragott történetek a községben. – Egyedi, megismételhetetlen és csodaszép értékekkel gyarapodott a településünk – hangsúlyozta köszöntőjében a település vezetője.

A magyar történelem jeles eseményeit is megörökítették a padokon
Fotó: Tapodi Kálmán

Rosta Szabolcs, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója, aki a Kiskun Emlékhelyen nemrégiben befejeződött ásatásokat is vezette, kiemelte: mindenki a csodájára járhat ezeknek az alkotásoknak, melyek egy amúgy is különleges, kiemelkedően szép kiállítóhelyen kaptak helyet. – Gratulálok a tervezőnek, mert ezek olyan művészi al­kotások, amik illenek ide – fogalmazott beszédében Rosta Szabolcs.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában