BUGAC

2021.08.26. 09:28

Fájdalmas a mérges dajkapókok csípése

Csak óvatosan a mérges dajkapókkal, csípésük órákig tartó zsibbadást, émelygést, de akár enyhe lázat is okozhat!

Várkonyi Rozália

Sáskazsákmánnyal. A hatalmas csáprágók félelmetes fegyverek.

Forrás: knp.hu

Fotó: Kiss Mónika

A bugaci pusztán találkozhatunk a mérges dajkapókkal. Ezek a nagyméretű, hazánkban elterjedt pókok a növényeken lévő fehér, harangra emlékeztető szövedékben laknak – írja a knp.hu. A 1,5-2 centiméteres nőstények lábaikkal együtt már a 4-6 centimétert is elérhetik, a hímek tőlük kisebbek. Nappal a lezárt lakóhálójukban pihennek, éjszaka bújnak elő és indulnak vadászatra, ezért szerencsére nagy valószínűséggel nem találkozunk velük. A zsákmány elejtéséhez nem használ hálót, lerohanja az útjába kerülő ízeltlábúakat.

Mérges dajkapók mezei iringóra szőtt lakóhálójában.
Fotó: Kiss Mónika / knp.hu

A nevéből már lehet sejteni, hogy a csípése nem éppen kellemes. Hatalmas, rozsdabarna csáprágói félelmetes fegyverek, de szerencsére nem agresszívak, csak akkor csípnek, ha bolygatják őket. Csípése ugyan nem halálos, de fájdalmas. Maradandó sérülést nem okoz, ám órákig tartó zsibbadást, émelygést és enyhe lázat viszont igen.

A dajkapók nevét onnan kapta, hogy a nőstény a szövedékkel burkolt póktojások lerakása után már nem hagyja el a lakóhálót, a kirajzásukig őrzi a kicsiket, majd elpusztul.

Sáskazsákmánnyal. A hatalmas csáprágók félelmetes fegyverek.
Fotó: Kiss Mónika / knp.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában