galériával

2021.08.10. 11:32

Emlékkutat avattak Bácsalmáson

Bácsalmáson átadták a Backnang Emlékkutat, melynek építése még 2020-ban kezdődött el a városban. Az alkotás méltó emléket kíván állítani a második világháborút követően, 1945-ben erőszakkal kitelepített bácsalmási svábok számára.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

A világháború után több mint ötezren kényszerültek elhagyni bácsalmási otthonukat és új életet kezdeni Németországban. Az emlékkút helyének kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy a városközpontnak olyan részére kerüljön, ahol sokan megfordulnak – hangsúlyozta köszöntőjében Németh Balázs, Bácsalmás polgármestere, aki azt is elmondta, hogy a művelődési ház és a gimnázium melletti tér további felújítása folytatódik majd a városháza irányába, amelynek a tervei már elkészültek.

A Backnang Emlékkutat dr. Szemerey-Kiss Balázs kőszobrász-restaurátor alkotta gránitból, a kutat körülvevő, fából készült árnyékoló szerkezet és tér Bötkösné Molnár Erzsébet bajai építészmérnök és Kerényi Tamás helyi építőmérnök tervei alapján készült. – Az emlékkút és környezete egyfajta közösségi térként is funkcionál, ahol a bácsalmásiak szívesen találkoznak egymással, töltik el az idejüket – hangoztatta a polgármester.

Az alkotás méltó emléket állít az 1945-ben erőszakkal kitelepített bácsalmási svábok számára
Fotó: Pozsgai Ákos

A Bácsalmás és Backnang közötti testvérvárosi kapcsolatot nem csupán különlegesnek, hanem egyedülállónak nevezte Siglinde Lohrmann, Backnang város képviselő-testületének tagja, aki Németh Balázs polgármesterrel közösen avatta fel az emlékkutat.

– Backnang város vállalta a hazájukat elhagyni kényszerülő bácsalmásiak patronálását már 1959-ben. A két város testvérvárosi kapcsolatai­nak gyökerei épp ezért sokkal mélyebbre nyúlnak, mint más magyar és német települések közötti kötelékek. Az elmúlt több mint három évtizedes partnerkapcsolat a hivatalos együttműködésen túl számtalan közös programot foglal magában. Sok találkozó jött létre iskolák, civil egyesületek, egyházak, tűzoltóságok és más intézmények szervezésében a két város között lévő 1140 kilométer távolság ellenére is – emelte ki beszédében a német képviselőnő.

Szerinte a kitelepítettek szomorú történetén túl az 1988-ban kötött testvérvárosi kapcsolatot is méltán fogja jelképezni a most felavatott emlékkút, amely arra emlékeztet, hogy Backnang és Bácsalmás mindig összetartozik. A bácsalmásiakat videóüzenetben köszöntötte Maximilian Friedrich, Backnang város polgármestere is, a felvételt a bácsalmási városházán, az avatóünnepséget megelőzően rendezett partnervárosi találkozón mutatták be, ahol Siglinde Lohrmann, a német delegáció vezetője megerősítette Németh Balázs polgármesterrel a két település közti testvérvárosi szerződést.

A második világháború utáni erőszakos kitelepítéseket a magyar nemzet szomorú és fájdalmas korszakának nevezte Huszák Zsolt plébános, aki szerint ma egy igazi bácskai település elképzelhetetlen német jelenlét nélkül. A bácskai települések magukon hordozzák a német házak, utcatáblák jeleit.

– A kitelepítetteknek az új hazában új életet kellett kezdeniük, mindent elölről kellett felépíteniük.

De hisszük azt, hogy az otthonuk és ahova visszavágynak, az mégis csak Bácsalmás, vagy az az adott település, ahonnan egykor el kellett szakadniuk – fogalmazott.

Tóth Árpád református lelkész, alpolgármester az emlékkútból csörgedező víz éltető erejéről beszélt, amely szimbolikusan és valóságosan is jelképezi a két város közti erős köteléket. A Mindenható áldását kérte a német és a magyar nemzetre egyaránt, éppúgy, mint a világ minden nemzetére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában