hűlt helye

2021.08.18. 20:00

Ellopták Kecskemét főteréről a Kossuth-szobrot

Legalábbis a vakok és gyengénlátók számára készült, „tapintható láthatatlan” bronzmakettről eltűnt a szobra. De a templomok toronydíszeit sem kímélték a rongálók és/vagy a tolvajok.

Hraskó István

a20210818_eltűnt a Kossuth szobor a főtéri tapintható láthatatlan makettről_Kecskemét_HI_PN

Fotó: Hraskó István

2006-ban helyezték ki a Rotary Clubnak köszönhetően Kecskemét első „tapintható láthatatlan” makettjét a főtéren, a Kossuth téren. Az 1:275 arányú bronz térplasztika – Lakatos Pál Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása – a Városháza, a Nagytemplom, a Barátok temploma és a református templom egymáshoz viszonyított nagyságának, elhelyezkedésének, a Kossuth tér szerkezetének megismerésében segíti a vakokat és gyengénlátókat.

Olvasónk hívta fel figyelmünket, hogy a makettről valamikor eltűnt a Kossuth-szobor, már csak a talapzata van meg, (látszik, hogy letörték). De hiányzik mindhárom templom toronydísze is (a Nagytemplomon a valóságban kereszt van, a Barátok templomán kettőskereszt, a református templomon csillag és zászló).

Fotó: Hraskó István

Megnéztük a város másik hasonló „tapintható láthatatlan” térplasztikáját is, melyet 2018-ban adtak át. Ezen a Református Ókollégium és az Újkollégium, a református parókia, a Cifrapalota, az egykori zsinagóga, az evangélikus templom, a Luther-ház és OTP-székház vannak makettszerűen bronzból megformázva. Az evangélikus templom tornyát szintén megrongálták, úgy tűnik, mintha megolvasztották volna, egy másik kis tornyot pedig elferdítettek.

Ellopták Kodály és Bartók szobrát, sőt még a Szaturnuszt is

Kecskeméten sajnos az utóbbi években több köztéri alkotás lett vandálok és tolvajok áldozata. Többször írtunk róla, hogy 2017 szeptemberében a Kodály Intézet előtti kis parkból eltűnt a Bartók Bélát ábrázoló szobor. A mű másik része, Kodály Zoltán alakja így hónapokig egyedül volt látható, aztán szintén 2017-ben, karácsonykor azt is ellopták.

A Kodály-szobor tolvajára pár nap alatt rátaláltak a rendőrök. A környékbeli kamerák segítségével azonosították az illetőt, a 37 éves G. Ferencet. Ő először tagadott, utána viszont részletes beismerő vallomást tett. Mint elmondta, éppen a Kéttemplom közben biciklizett, majd mikor meglátta a szobrot, felmászott a kompozícióra, a szobor talapzatát rugdosta és rángatta, míg a művet tartó csavar eltört. Meg is mutatta a nyomozóknak, hova rejtette el a 3 millió forint értékű szobrot: egy zsáknyi fűrészporba csomagolva bedobta a Vadaskert kerítésén. A Kecskeméti Járásbíróság végül 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 2 év 6 hónapra felfüggesztette.

A Bartók-szobor tolvaját, Cs. Józsefet is megtalálták a nyomozók, bár ő tagadta a bűncselekmény elkövetését. Arra sem derült fény, mi lett a mű további sorsa, a nyomozás során nem sikerült felkutatni a rendőröknek. Jelenleg a megtalált Kodály szobor sincs kihelyezve a Kodály Intézet előtt.

Sok megpróbáltatás érte a Naprendszert modellező kecskeméti szoborcsoport tagjait is. A Hanga boltnál lévő, Világóra előtti Szaturnusz története a legkalandosabb. 2013 augusztusában egy kecskeméti és egy kunszállási férfi némi italozás után hazafelé tartott, amikor eszükbe jutott, hogy ellopják a szobrot. Az nem derült ki, hogy a fiatalemberek miként vitték el a közel 50 kilós bolygót. Ugyan a közelben van térfigyelő kamera, azonban nem rögzített értékelhető felvételt. A rendőröknek gyors nyomozás után így is sikerült beazonosítaniuk a tolvajokat, az egyikőjüknél tartott házkutatás során meg is találták a szobrot. A rongálással a tettesek egyébként 300 ezer forint kárt okoztak.

A Jupiter még 2009-ben tűnt el a főtérről. Sokan aggódtak, hogy esetleg újrahasznosították az „amatőr csillagászok”, azaz hogy a bronzból készült szobrot valószínűleg fémtolvajok lopták el. Kiderült, nem erről volt szó: a főtér korábbi felújításakor, a volt sajtóház előtti rész átalakításakor a munkagépek miatt mozdult el a helyéről. Utána tinédzserek görgették a főtéren, majd a városházán őrizték. Aztán visszahelyezték eredeti helyére, de rosszul, a rögzítés nem volt megfelelő, ezért inkább bevitték a Jupitert a Planetáriumba, nehogy balesetet okozzon, vagy eltűnjön.

A Planetárium előtti Plútóval pedig az történt, hogy elkezdett rozsdásodni, illetve mivel a gyerekek sokszor felmásztak rá, ugráltak rajta, szintén instabillá vált.

Az intézmény 2015-ben támogatást kapott a szoborcsoport helyreállítására. Lakatos Pál szobrászművész elvégezte a restaurálást, eltüntette a sérüléseket és megerősítette a bolygókat. Végül 2016-ban visszavitték a Jupitert, a Szaturnuszt és a Plútót is a helyére, és „vandálbiztos” talapzatra szerelték őket. Így újra teljessé vált a „kecskeméti Naprendszer”.

Fotó: Hraskó István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában