KALOCSA

2021.08.06. 06:55

Eljárás indul az engedély nélkül kivágott fák miatt

Az érsekség felújításai elérték a Nagyasszonyunk Katolikus Intézmény épületei mellett lévő fasor területét. A példányok nem maradhattak, de a kivágásukra nem kértek engedélyt.

Gábor János

Öt idős fát vágtak ki az Asztrik téri katolikus óvoda mellett lévő parkolóban

Fotó: Gábor János

Nemtetszést váltott ki a helyiekből, hogy a Szentháromság térrel kapcsolatos rekonstrukciók során kivágtak öt idős fát az Asztrik téri katolikus óvoda mellett lévő parkolóban. Az érsekség cáfolta, hogy önhatalmúlag nyúltak hozzá a fákhoz, és jelezték: a szóban forgó útlezárást már csak bő egy hónapig kell fenntartani.

– A tér minden munkálatára vonatkozó engedély része a teljes faállomány cseréje is – szögezte le kérdésünkre Vörös Márta. A munkálatokat vezető főegyházmegyei főmérnök elmondta: most, hogy nekiláttak a térfelújítás utolsó szakaszának, elkezdték a Nagyasszonyunk Katolikus Intézmény előtt futó közművek feltárását és cseréjét.

A munkával gyorsan kell végezniük, mert szeptember első hetében szeretnék feloldani az útzárat, hogy ne akadályozzák a közelben lévő oktatási intézmények megközelíthetőségét.

– Itt ugyanúgy, mint a Hunyadi utcában és a Szent István király út elején, közműcseréket kell végeznünk. Ezek a gyökerek alatt futnak, ráadásul a fák közül kettő beteg volt. Egyrészt tehát azért történt a kivágás, mert útban voltak, másrészt mert nem voltak jó állapotban, de minden fa pótlása benne van az eredeti tervben – nyomatékosította a szakember.

Vörös Márta kifejtette: a tér körül az érsekség nem kevés pluszköltséget vállalva cseréli az elavult közműveket, és az aligha újdonság a helyieknek, hogy Kalocsa kb. 50–60 éves vízvezetékrendszerével komoly gondok vannak. Eddig – a korabeli dokumentációk pontatlanságai miatt nagy nehézségek árán – több helyszínen tártak fel eternitből készült, rossz állapotú víznyomóvezetéket, és ugyanilyen húzódik a most kifogásolt helyszínen. Ezt nem hagyhatják a helyén, és a cseréje gondos munkát igényel, mivel a cső felett gázvezeték is fut.

A főmérnök hangsúlyozta: a térfelújítás kapcsán a parkosítás feladatait is vállalták (a Tomori-szobor környékén például már most látszanak a kialakított ágyások), így szep­temberben elkezdik a katolikus óvodánál és a Hunyadi utcai Katona István-háznál kivágott fák pótlását, a téren pedig cserjéket és virágágyásokat telepítenek. A jórészt még év végéig érvényben lévő útlezárásokról szólva elmondta: a Kossuth Lajos utca és az Asztrik tér találkozásánál lévő kordont szeptember elején szeretnék elbontani, így

a tanév első hetében már csak részleges lezárás lesz, aztán szep­tember 10-től újra teljes szélességében járhatóvá válik az útpálya.

Az önkormányzat közleményben reagált a fakivágásokra, ami szerintük engedély nélkül történt. Leszögezték: a környezetvédelmi törvény garantálja a város számára, hogy rendeletben szabályozza a területén lévő fák kivágását, de mivel ez az eset utólag jutott tudomásukra, a Hatósági Osztály eljárást indít. A lehetséges szankciók között 300 százalékos – azonos törzsátmérőjű fákkal történő – visszatelepítést, magasabb kompenzációs árat és környezetvédelmi bírságot is kilátásba helyeztek.

Öt idős fát vágtak ki az Asztrik téri katolikus óvoda mellett lévő parkolóban
Fotó: Gábor János

Az ügyben közleményt adott ki az érsekség is

A hírportálunkhoz eljuttatott érsekségi közlemény adminisztrációs hibára hivatkozik, hiszen az elfogadott tervekben szerepelt a faállomány cseréje, viszont a feladatok torlódása miatt valóban elmulasztották külön megkérni rá az engedélyt. A Vörös Márta főmérnök és dr. Bábel Balázs érsek által jegyzett levél leszögezi: pontosan meg volt jelölve, hogy milyen növények kerülnek a kivágott példányok helyére. A rekreációs célokat szolgáló Érsekkertre utalva emlékeztetnek: „az érsekség nagy gondot fordít a város tüdejét adó kert faállományára”. Ennek ékes példája a Szentháromság téren lévő gesztenyefaliget, amelyet nagy költségen, injektálással mentettek meg a kártékony rovaroktól, ráadásul az elmúlt években sok facsemetét ültettek az érseki gazdaság kertjében is, gemenci erdészek közreműködésével. A közvéleménytől ezeknek a tényeknek a jóindulatú figyelembevételét kérték.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában