kecskemét / galériával

2021.08.27. 14:03

Biztonságosnak látja a tanévkezdést Maruzsa Zoltán államtitkár

A Bács-Kiskun megyei szakmai tanévnyitó konferenciát pénteken tartották meg Kecskeméten, a Kodály Iskolában. A megnyitót követően dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár értékelte az előző tanévet, majd szólt a közelgő tanévkezdésről.

Sebestyén Hajnalka

A szakmai rendezvényen a megyében működő oktatási intézmények vezetői, a tankerületek igazgatói vettek részt, valamint Engert Jakabné, Kecskemét alpolgármestere. A megnyitó műsorban közreműködött két kodályos diák, szavalattal és orgonajátékkal.

Az igazgatók szakmai előadásokat hallhattak a konferencián.

Elsőként dr. Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára értékelte az előző tanévet, és némi kitekintést nyújtott a most induló tanévről.

Az elmúlt másfél évre visszatekintve elsőként szólt a kihívásokról, a fertőtlenítésekről, a tesztelésekről, a hőmérőzésekről, majd áttért az oltásokra. Elmondta: a pedagógusok jelentős része felvette, jó az átoltottság, elsősorban a fiatalabb hölgyek között alacsonyabb az oltási hajlandóság. A 12 év feletti tanulók körében egyharmadra tehető az átoltottság, de bíznak benne, hogy ezen arány nő. Az iskolákban lehetőség lesz az oltások felvételére. Az államtitkár a résztvevőktől is azt kérte, hogy ösztönözzék a kollegákat és a tanulókat is az oltásokra, a későbbiekben a harmadik oltás felvételére, mert ez nyújthat csak biztonságot, védelmet.

Maruzsa Zoltán örömmel számolt be róla, hogy a járvány kitörése óta egyetlen napra sem állt le az oktatás, a digitális oktatás végig működött. A feltételei megerősödtek, különösen a 2020/21-es tanévben. A minisztérium is hatékony segítséget nyújtott mindehhez, eszközvásárlásokkal és tananyag-fejlesztésekkel.

A mérhető eredmények kapcsán kifejtette, hogy az évismétlők száma nem nagyon változott, bár a 2020-ban valamivel alacsonyabb volt, 1,5 százalék, mint 2019-ben vagy 2021-ben, amikor is 2-3 százalék között mozgott. Az érettségi eredményeknél sem volt érzékelhető változás, a jegyek átlaga 3,65, mely megfelel az előző öt év átlagának.

Ami szembetűnő, hogy 50 százalékkal megnőtt az emelt érettségizők száma, mely elsősorban annak tudható be, hogy most már a felsőoktatási felvételiknél kérnek legalább egy emelt szintű érettségi vizsgát.

Az államtitkár jónak értékelte az iskolaőrséget, mely mintegy 500 köznevelési és szakképző intézménynél működik országszerte. Pozitív fogadtatásra talált.

A most induló tanév kapcsán hangsúlyozta, nem terveznek óriási reformokat, kisebb változtatások lesznek. Példaként említette a gyógykezelésben lévő gyerekek tanulásának segítését, a diabéteszes diákok segítésére indított pedagógus képzéseket. Röviden szólt még a gyermekvédelmi csomagról, az új tankönyvekről, és a 2024-től változó érettségikről.

Kiemelt néhány programot. Többek között: idén lezárul a 2017 óta zajló Kodály Program, melynek keretében 8 milliárd forintot fordítottak hangszerek vásárlására.

A tanévkezdés kapcsán elmondta: egyelőre nem kötelező a hőmérőzés, de amint indokolttá válik, újra bevezetik. Változás lesz az is, hogy a 12 év felettieknél egy-egy megbetegedés esetén már nem kell az egész osztálynak majd karanténba vonulnia.

Az államtitkár végül kifejezte reményét, hogy védettebb tanév elé néznek, és mindenkit türelemre és kitartásra ösztönzött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában